De Fietsenbank Rotterdam

Om de mobiliteitsarmoede in Rotterdam te verminderen is in de wijk Feijenoord de Fietsenbank opgericht. Het initiatief heeft als doel “Iedereen een fiets!”. Deze Fietsenbank voorziet wijkbewoners en scholieren van een fiets. Hierdoor kunnen mensen makkelijker reizen, hun isolement verkleinen en worden kansen om deel te nemen aan onderwijs, arbeidsmarkt en ontspanning vergroot. De Fietsenbank verstrekt niet alleen fietsen, maar geeft ook les en informatie over praktische fietszaken.

U kunt dus bij de Fietsenbank terecht voor het volgende:

 • het ontvangen van een fiets;
 • het volgen van fiets- en theorielessen;
 • wijkbewoners ontmoeten.

Aanvraag Fietsenbank diensten
U kunt zelf geen dienst van de Fietsenbank aanvragen, dit wordt gedaan door een hulpverlener. Wél kunt u zelf de eerste stap zetten door contact op te nemen met een hulpverlener. Denk bij een hulpverlener aan een maatschappelijk werker of schuldhulpverlener. Zit u al bij een zorginstelling? Dan kan uw hulpverlener de aanvraag voor u indienen. Zit u nog niet bij een zorginstelling? Dan kunt u via de Vraagwijzer een passende hulpverlener vinden. Dit kunt u doen door te bellen naar 14010 of langs te gaan bij één van de Vraagwijzerlocaties. Om in aanmerking te  komen voor de diensten van de Fietsenbank moet u voldoen aan een aantal voorwaarden. Deze staan hieronder. Voldoet u aan de voorwaarden, dan kan uw hulpverlener het aanmeldformulier hier downloaden. Het ingevulde aanvraagformulier kan per e-mail gestuurd worden naar adem.cankaya@verkeersonderneming.nl. Binnen twee weken krijgt uw hulpverlener reactie op de aanvraag. Uw hulpverlener kan voor meerdere gezinsleden een aanvraag indienen.

Als uw aanvraag is goedgekeurd, wordt uw hulpverlener op de hoogte gebracht van de toekenning en verdere informatie. Als uw aanvraag wordt afgewezen, wordt uw hulpverlener op de hoogte gesteld.

Na toekenning kunt u met een geldig ID langs komen bij de Fietsenbank om gebruik te maken van de diensten. U wordt op locatie verder geholpen.

Aanmeldcriteria
U leeft op of onder de landelijk gestelde inkomensgrens (zie tabel hieronder). Let op per gezinssituatie veranderen de inkomensnormen.

Gezinssituatie Maximaal maandelijkse netto inkomen
Alleenstaande €1135,-
Paar zonder kinderen €1555,-
Paar met 1 kind €1850,-
Paar met 2 kinderen €2100,-
Paar met 3 of meer kinderen €2315,-
Eenoudergezin met 1 kind €1464,-
Eenoudergezin met 2 kinderen €1548,-
Eenoudergezin met 3 of meer kinderen €1964,-

Mensen die wonen in de volgende wijken komen in aanmerking voor de diensten van de Fietsenbank

  • Afrikaanderwijk
  • Bloemhof
  • Feijenoord (wijk)
  • Hillesluis
  • Katendrecht
  • Kop van Zuid
  • Noordereiland
  • Vreewijk

De minimale leeftijd om in aanmerking komen van een fiets is vanaf 8 jaar.

Uitsluitingscriteria
Valt u niet binnen de aangegeven inkomensgrens, dan kunt u geen gebruik maken van de diensten van de Fietsenbank. Bent u niet woonachtig in het stadsdeel Feijenoord, dan kunt u geen gebruik maken van de diensten van de Fietsenbank.

Wat wordt er van u verwacht
De Fietsenbank is niet geheel vrijblijvend. Er wordt een tegenprestatie van u verwacht. Wat dat is wordt samen met u en uw hulpverlener bepaald aan de hand van u mogelijkheden. U kunt denken aan het meehelpen op de fietswerkplaats, mee helpen met een activiteit van de Fietsenbank, gasten voorzien van thee en koffie etc. Daarnaast dient u per half jaar langs te komen met uw fiets voor een onderhoudscheck. Naast de halfjaarlijkse onderhoudscheck, kunt u ten alle tijden zonder afspraak langs komen voor klein onderhoud (ketting spannen, lekke band etc.). Ook wordt er per halfjaar een telefonische evaluatie met u of uw hulpverlener ingepland. Dit doen wij om de kwaliteit van onze diensten te waarborgen.

Kosten
Diensten van de Fietsenbank zijn geheel kosteloos.

Schade
Er wordt van u verwacht dat u zorgvuldig omgaat met de gekregen fiets. Natuurlijk kan het voorkomen dat uw fiets schade oploopt door onvoorziene omstandigheden. In dat soort gevallen dient u dat direct te melden bij ons, zodat we een passende oplossing voor u kunnen vinden. Mocht er uit de onderhoudscheck blijken dat de schade door onzorgvuldig gebruik is ontstaan, kan dit betekenen dat u de fiets moet inleveren.

Diefstal
Vanuit de Fietsenbank wordt uw fiets voorzien van een slot. Zolang de fiets in uw bezit is bent u verantwoordelijk voor het veilig stallen van uw fiets. Indien u te maken krijgt met diefstal dient u dit per direct bij ons als bij de politie met een aangifte te melden. Zodra wij uw politieaangifte binnen hebben wordt u nog éénmaal voorzien van een fiets. Bij gebrek aan fietsen wordt u op de wachtlijst geplaatst. Let wel op; lopende aanvragen hebben voorrang op het verkrijgen van een fiets. Bij herhaling van diefstal vervalt uw recht op het krijgen van een fiets. U kunt nog wel gebruik maken van o.a. de fiets- en theorielessen.

Praktische informatie Fietsenbank
Het Gemaal op Zuid
Pretorialaan 141
3072 EL Rotterdam

Openingsdagen Fietsenbank (Fietswerkplaats en uitgiftepunt)
Dinsdag en woensdag van 11:00 – 15:00 uur

Openingsdagen en tijden ‘’Het Gemaal op Zuid’’ (ontmoeten en koffie drinken)
Maandag t/m vrijdag van 10:00 – 16:00 uur

Voor verdere vragen kunt u contact opnemen met:
Adem Cankaya
Projectleider Fietsenbank
adem.cankaya@verkeersonderneming.nl

Download hier het aanvraagformulier