Eerste Rotterdamse Fietsenbank geopend

Bij het Gemaal op Rotterdam Zuid kunnen Rotterdammers, die financieel niet in staat zijn om een fiets te kopen, vanaf vandaag terecht voor een fiets. Voorwaarde is wel dat zij iets terugdoen voor de Fietsenbank en het initiatief verder helpen. De Fietsenbank heeft als doel om fietsen mogelijk te maken voor alle Rotterdammers. Het is een initiatief van gemeente Rotterdam, Stichting Pluspunt en De Verkeersonderneming. Deze partijen worden ondersteund door New Mobility Foundation, Job Dura Fonds, ANWB kinderfietsenplan, Sezer, Drift, Praktijk College Charlois en Delta Cycling.

De Fietsenbank

Bij de Fietsenbank kunnen mensen een fiets krijgen of lenen. Als tegenprestatie doen zij vrijwilligerswerk bij de Fietsenbank. Ook verzorgt de Fietsenbank fietslessen en -educatie.

De mensen die in aanmerking komen voor een fiets worden via wijkteams, Vraagwijzer en diverse instanties in de wijk doorverwezen naar de Fietsenbank. De volwassen fietsen worden gedoneerd door gemeente Rotterdam en de kinderfietsen door de ANWB. Eerstgenoemde schenkt bij de opening 100 gebruikte fietsen. De samenwerkende organisaties streven ernaar om in de nabije toekomst nog twee locaties te openen in Rotterdam.

Het initiatief

De Verkeersonderneming werkt in de Rotterdamse regio al jaren aan het verbeteren van de bereikbaarheid. Daarbij zag deze organisatie ook dat er groepen Rotterdammers zijn die niet deel kunnen nemen aan de maatschappij omdat ze niet beschikken over een vervoermiddel. De Verkeersonderneming en gemeente Rotterdam sloegen de handen ineen. Stichting Pluspunt neemt het beheer van de Fietsenbank op zich. Wethouder Judith Bokhove: “Ik vind de Fietsenbank een heel mooi initiatief waarbij verschillende partijen samenwerken zodat meer mensen gebruik kunnen maken van een fiets. Het zorgt ervoor dat meer Rotterdammers van A naar B kunnen komen op een duurzame manier.”

Rotterdam heeft veel aandacht voor het fietsen. De gemeente stimuleert mensen om gebruik te maken van de fiets door fietsers beter te faciliteren met slimme verkeerslichten, fietsparkeervoorzieningen en goede fietspaden.

Over ons

De Verkeersonderneming is in 2008 opgericht door het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat, gemeente Rotterdam, Metropoolregio Rotterdam Den Haag en het Havenbedrijf Rotterdam, met als doel het bereikbaar houden van (haven, stad & regio) Rotterdam.