Lopen i.p.v. pillen: het looprecept

Bewegen is goed voor je. Wandelen heeft een positief effect op veel klachten, denk aan diabetes, burn-out, angststoornissen en depressie maar ook aan artrose en allerlei gewrichtsklachten. Huisarts Matthijs van der Poel uit Rotterdam zegt het zo: “We schrijven mensen vaak een pil voor, terwijl wandelen net zo goed of beter is tegen hun kwaal. Slechts een op de vijf mensen haalt de norm van een halfuur per dag matig intensief bewegen. Daarom geef ik het goede voorbeeld en ga ik twee keer per week om 11.30 een half uur wandelen met een groep patiënten die dit wil. Als het kan lopen ook de praktijkverpleegkundige en de praktijkmanager mee. Patiënten vinden het heerlijk, sommigen zien er de hele week naar uit. Het lopen is fysiek fijn en bovendien goed voor de sociale contacten.”

Meer dan alleen lopen
De patiënten beamen inderdaad dat ze genieten van de wandeling en niet alleen van het lopen. Ondanks dat het een druilerige dag in mei is, lopen er acht patiënten mee, maar het zijn er ook wel eens achttien of negentien. De reden waarom zij meelopen is verschillend maar het woord ”gezellig” is vaak te horen. Andere opmerkingen zijn: “Het is heerlijk om op deze manier even mijn hoofd helemaal leeg te maken. Vaak loop je van A naar B, heel doelgericht en nu gaat het alleen maar om de wandeling.” “Het is meer dan alleen lopen je leert ook echt mensen kennen.” Ook wordt benadrukt dat ieder op zijn eigen tempo kan lopen. Het is geen competitie. Voor een van de patiënten die eigenlijk wel vaker wil lopen dan twee keer per week maar dat niet alleen durft, heeft Van der Poel een beweegmaatje (van Avant Sanare) gevonden.

Goed voorbeeld
“Gelukkig ben ik niet de enige die het looprecept uitschrijft”, zegt van der Poel. Tientallen huisartsenpraktijken in Rotterdam zijn ons voorbeeld inmiddels al gevolgd. Van specialisten en collega-huisartsen krijg ik heel veel positieve reacties. De jongste generatie huisartsen in opleiding brengt het belang van bewegen op eigen initiatief in op de opleiding. Kortom: de tijd is er rijp voor. En dat is logisch, want lopen is gezond voor iedereen!”

Matthijs van der Poel, huisarts in Rotterdam en medeoprichter van Stichting Looprecept

Over ons

De Verkeersonderneming is in 2008 opgericht door het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat, gemeente Rotterdam, Metropoolregio Rotterdam Den Haag en het Havenbedrijf Rotterdam, met als doel het bereikbaar houden van (haven, stad & regio) Rotterdam.