Verkeersvoorspellingen

regiodesk-met-voorspelapplicatie-open

Naast de bekende dagelijkse files tijdens de spits ontstaan er ook veel incidentele files door bijvoorbeeld ongelukken, evenementen, enz. Deze files zijn veelal onvoorspelbaar, waardoor het lastig is om er tijdig en adequaat op in te spelen met bijvoorbeeld verkeersinformatie en omleidingsroutes.

Rijkswaterstaat, BEREIK! en De Verkeersonderneming startten daarom het innovatieve project ‘Praktijktoepassing Verkeersvoorspelling regio Rotterdam’.

Met een speciaal ontwikkeld systeem dat gebruik maakt van zoveel mogelijk verkeersdata wordt het verloop van de file ‘voorspeld’. Dit inzicht helpt de wegverkeersleiders van de Regiodesk en de Verkeersmanagementdesk in de Verkeerscentrale Rhoon keuzes te maken in de inzet en timing van maatregelen. Zo kan besloten worden om al tijdig het verkeer om te leiden en daarmee de impact voor de weggebruikers te verkleinen. Beoogd resultaat is minder lange files en reistijdverlies.

voorspelling-omleidingsroute

Het systeem is ontwikkeld door Fileradar en is in nauwe samenspraak met de gebruikers afgestemd op hun dagelijkse werk. Het is een webbased applicatie, die continu 10 minuten tot een uur vooruit kijkt, en de ontwikkeling van de file weergeeft voor de tijdsduur en filelengte. Ook kunnen (voorspelde) reistijden worden vergeleken tussen verschillende routes. Het proefproject zit in een afrondende fase. Vanwege de positieve gebruikservaringen is inmiddels besloten het project in ieder geval tot eind 2016 te verlengen.