21 juni: Hackathon

Op 21 juni 2017 organiseren RDW, RWS Datalab en De Verkeersonderneming een hackathon. De hackathon vindt plaats van 09:00 tot 21:00u bij het Rijvaardigheidscentrum in Lelystad.

Waarom?
RDW, RWS Datalab en De Verkeersonderneming zijn organisaties die op een innovatieve manier bezig zijn met mobiliteit. De organisaties hebben de afgelopen jaren ervaring opgebouwd met big data. Onze organisaties hebben geleerd hoeveel het oplevert om de data die in de organisaties aanwezig écht te gebruiken. Om die reden willen we actief mensen uitnodigen om met onze data aan de slag te gaan. In de hoop dat we op die manier een waarde uit die data kunnen gaan halen die we nu nog niet zien.

Voor wie?
We nodigen mensen uit die werken in onze eigen organisaties, maar ook in organisaties waar we veel mee te maken hebben en andere partijen uit de markt die bijzondere ervaring hebben op het gebied van data-analyse en hacken. Voorwaarde is wel dat iedereen die deelneemt aan de hackathon een geheimhoudingsverklaring tekent die waarborgt dat de data niet zomaar gebruikt wordt voor ongewenste doeleinden.

Wat gaan we doen?
We organiseren een hackathon van één dag waarin teams met elkaar aan de slag gaan om iets te ontwikkelen waaruit de waarde van de data die voor deze dag wordt aangeboden wordt aangetoond. Data bronnen die tijdens deze hackathon worden aangeboden zijn o.a.:

  • historische database NDW;
  • geanonimiseerde dataset van verkeersbewegingen op de vijf Rotterdamse oeververbindingen over de Maas (Brienenoordbrug, Beneluxtunnel, Maastunnel, Erasmusbrug, Willemsbrug, op basis van de kentekencamera’s);
  • registratiegegevens van RDW.
  • statische informatie over de infrastructuurnetwerken in de regio (inclusief tram, trein, weg, fiets, water);
  • de locatiedata van Flitsmeister gebruikers die in het kader van het project rijgedrag van De Verkeersonderneming wordt ingewonnen;
  • en diverse andere databronnen. Ook staat het de deelnemers vrij om andere (open) databronnen te gebruiken in combinatie met de aangeboden sets.

De teams worden uitgedaagd om aan te tonen dat deze data gebruikt kan worden op een nieuwe manier die waarde creëert. Wel dienen alle deelnemers een geheimhoudingsverklaring tekenen en voorkomen dat de gebruikte datasets die niet vrij beschikbaar zijn na afloop op hun systemen staan. De teams worden beoordeeld door een jury en voor de winnende teams is een prachtige prijs.

De dag staat natuurlijk in het teken van de hackathon en verwachting is dat de deelnemers hun tijd goed zullen kunnen gebruiken. Maar voor een lunch, buffetdiner en een spannende rij-activiteit als afleiding tussendoor wordt gezorgd.

Aanmelden
Deelname aan de hackathon is kosteloos staat open voor genodigden. Zij kunnen zich aanmelden door een e-mail te sturen naar maarten.koningsveld@verkeersonderneming.nl. Het aantal plaatsen is beperkt, meldt je dus snel aan! Mensen die geen uitnodiging hebben ontvangen, maar graag willen deelnemen kunnen contact opnemen via bovenstaand e-mailadres.