Beperken brandstof is duurzaam en scheelt enorm in kosten….

Weverling Groenproviders is al 80 jaar een echt familiebedrijf. Met 3 vestigingen in Monster, Leidschendam en Rotterdam Zuid en met 100 medewerkers bedienen zij zowel de private- als de particuliere markt. De werkzaamheden bestaan uit groenonderhoud, aanleg van groen, groenadvies- en ontwerp en boomonderhoud.

Weverling: “Wij zoeken in onze bedrijfsvoering een goede balans tussen de zorg voor de maatschappij, het milieu en de continuïteit van de organisatie. Bij het nemen van strategische beslissingen is het continu verbeteren van deze aspecten een belangrijke randvoorwaarde.”

Verduurzamen van het bedrijf

Die zorg voor de maatschappij uit zich onder andere in een visie op duurzaamheid. ”We proberen het gehele bedrijf te verduurzamen, want logischerwijs staan wij niet alleen voor een groene leefomgeving maar willen we zelf ook een schoon en groen bedrijf zijn. Duurzaamheid is noodzakelijk. Die aanpak zie je op vele fronten terug. Zo hebben we andere werktijden ingevoerd. In de zomer starten we nu om 7 uur op locatie. Hierdoor worden er veel spitskilometers gemeden. De medewerkers rijden ook voor of na de avondspits naar huis. Het lijkt een simpele maatregel en de medewerkers hebben er ook begrip voor maar het was wel wennen. Ze moesten toch hun routines doorbreken en dat is in het begin altijd lastig.”

Besparen brandstof

Omdat de medewerkers direct naar de klus gaan, worden de materialen na de spits op de locatie geleverd. De voertuigen van Weverling zijn standaard uitgerust met een track & trace systeem. Hierdoor kunnen werklocaties slimmer ingedeeld worden, omdat er een geografisch overzicht is van alle projecten. Zo worden de routes een stuk efficiënter gepland, ook dit scheelt weer kilometers, tijd en geld. En elk half jaar wordt de bandenspanning gecheckt.

Weverling: “Alles bij elkaar wordt er heel wat brandstof bespaard. Dat is belangrijk voor het milieu maar ook voor het bedrijf, want brandstof is een van de hoogste kostenposten. Een andere mooie manier van verduurzaming is dat al het brandstof aangedreven handgereedschap is vervangen door elektrisch. Verder worden processen gedigitaliseerd en wordt bijvoorbeeld alle verlichting vervangen door LED lampen.”

Toekomst

In de toekomst willen ze bij Weverling graag een elektrisch of waterstof aangedreven wagenpark. Er wordt nu al overgestapt op elektrische auto’s en ze volgen de ontwikkelingen op de voet.

Ook gaat de projectleider al op een elektrische scooter langs de projecten in plaats van met de auto. Daarnaast blijft Weverling doorgaan met het vergroenen van tuinen en Openbare ruimtes, zo wordt er meer gebruik gemaakt van waterdoorlatende verharding. En adviseert men zoveel mogelijk groen aan te brengen. Zo brengt Weverling stad en land tot leven!

Interview met
Niels Weverling

Bedrijfstak
Groenonderhoud en -aanleg

Bedrijfsgrootte
± 100 medewerkers

Oplossing
Andere werktijden en andere startlocaties

Motto
‘Weverling brengt stad en land tot leven’