Beste laadpaal vergelijken: Thuis, zakelijk & goedkoopste

Top 3 laadpalen

In 2024 is de keuze voor de juiste laadpaal belangrijker dan ooit. Met een groeiend aantal elektrische auto’s op de weg, kijken we naar de beste laadpalen voor thuisgebruik, zakelijk gebruik en de meest betaalbare opties.

Ik heb mijn best gedaan om zo kort en bondig mogelijk, tot de kern, in te gaan op de op de topkeuzes. Zo heb ik me gericht op de specifieke behoeften en voordelen van elke laadpaal

Beste laadpaal voor thuis

4.8/5

Score: 4.8

Beste zakelijke laadpaal

4.7/5

Score: 4.6

Goedkoopste laadpaal

€392,56

4.2/5

Score: 4,2

Beste laadpaal top 3

 

Thuisgebruik (Wallbox Pulsar Plus Type 2)

Zakelijk (EVBox BusinessLine G4)

Goedkoopste (Webasto Pure 2)

Prijs

€643,80 excl. btw

€2.438,02 excl. btw

€392,56

Laadvermogen

Maximaal 22kW

11kW

11kW tot 22kW

Connectiviteit

WiFi en Bluetooth

Via E-flux platform

Plug & Play

Beheer en monitoring

Via myWallbox-portal en app

Minimaal 2 jaar garantie, service via EVBox

Sleutelbediende schakelaar

Extra functies

Load balancing met Power Boost

Loadbalancing, uitbreidbaar

LED verlichting voor laadstatus

Garantie

Minimaal 2 jaar

Minimaal 2 jaar

5 jaar

Belangrijkste verschillen en overeenkomsten

 • Prijs versus functionaliteit: De goedkoopste optie is beduidend voordeliger maar mist geavanceerde functies zoals hogere laadsnelheid, connectiviteit, en flexibiliteit in energiebeheer die de duurdere laadpaal voor thuis- en zakelijke opties bieden.
 • Laadsnelheid en aanpasbaarheid: De thuisoptie biedt een hoger laadvermogen tot 22kW, essentieel voor efficiënt thuisladen, terwijl de goedkoopste optie beperkt is in snelheid en aanpasbaarheid.
 • Zakelijke voordelen: De zakelijke optie rechtvaardigt de hogere prijs met mogelijkheden voor uitbreiding, loadbalancing, en complexe beheermogelijkheden voor meerdere laadpunten en gebruikers.
 • Gebruiksgemak en slimme functies: Zowel de laadpaal voor thuis- als de zakelijke opties bieden geavanceerde connectiviteit en beheermogelijkheden via apps, die niet aanwezig zijn bij de goedkoopste optie.

Onderzoeksmethodologie

In ons onderzoek naar de beste laadpalen van 2024 hebben we een uitgebreide aanpak gehanteerd, waarbij we ons niet alleen richtten op de laadpalen zelf, maar ook op de bredere context van elektrisch rijden en de infrastructuur van verschillende laadpalen voor zowel particuliere als zakelijke gebruikers.

Ons onderzoek omvatte een diepgaande analyse van klantreviews, servicekwaliteit, en relevante studies en rapporten. Hieronder volgt een overzicht van onze methodologie en de belangrijkste bevindingen.

Analyse van openbare laadstations

We hebben de efficiëntie en kosten van openbare laadstations vergeleken met het hebben van een eigen laadpaal thuis. Dit gaf inzicht in de voordelen van thuis laden versus een openbaar laadstation.

Integratie van zonne-energie

Het gebruik van zonnepanelen in combinatie met de laadpaal werd onderzocht om de duurzaamheid en kostenbesparing te beoordelen.

Evaluatie van verschillende soorten laadpalen

We hebben een breed scala aan laadpalen bekeken, waaronder wandmodellen en laadpunten met verschillende laadcapaciteiten en laadsnelheden.

Bestuderen van industrierapporten en onderzoeken

Naast de eerder genoemde bronnen, hebben we ook gekeken naar de impact van het maximale laadvermogen en smart charging op de algehele laadervaring. Denk o.a. aan:

 • Het rapport van RTL Nieuws over de noodzaak om een laadpaal met oude stekkers te vervangen (Bron).

 • Nieuwsuur’s artikel over de hoge kosten van het laden aan openbare palen (Bron).

 • Het Nationaal Laadonderzoek 2022 van RVO (Bron).

 • De Consumentenbond’s bevindingen over prijsverschillen bij laadpalen (Bron).

2 auto's aan het opladen

Belangrijkste bevindingen

 • Kostenbesparing en efficiëntie: Het hebben van een eigen laadpaal, vooral een slimme laadpaal met functies zoals load balancing en dynamisch energiecontractbeheer, kan aanzienlijke kostenbesparingen opleveren vergeleken met het gebruik van een openbaar laadpunt.

 • Toekomstbestendigheid en duurzaamheid: De integratie van zonne-energie met laadpalen en de keuze voor modellen met een hoger laadvermogen en maximale laadsnelheid zorgen voor een duurzamere en toekomstbestendige laadoplossing.

 • Gebruikerservaring en gemak: Het belang van het eenvoudig kunnen plaatsen van een laadpaal, bijvoorbeeld op de eigen oprit, en het gemak van een vaste kabel en laadpas werden benadrukt in klantreviews.

 • Impact op zakelijke gebruikers: Voor bedrijven is het belangrijk om laadpalen te kiezen die niet alleen efficiënt zijn, maar ook passen bij hun persoonlijke situatie, zoals de beschikbare elektriciteitsaansluiting en de behoefte aan meerdere laadpunten.

Overzicht van de beste laadpalen

Hieronder volgt een overzicht van de top laadpalen in elk segment.

De Wallbox Pulsar Plus Type 2 is een geavanceerde laadpaal voor thuis, ontworpen voor efficiënt je elektrische auto thuis opladen. Deze laadpaal combineert esthetiek met functionaliteit en biedt een naadloze laadervaring.

Belangrijkste kenmerken

 • Slim Laden: Integreert met smart home systemen voor geoptimaliseerd energiebeheer.

 • Hoge Laadcapaciteit: Biedt een maximaal laadvermogen tot 22 kW.

 • Gebruiksvriendelijk Ontwerp: Compact en eenvoudig te bedienen, ideaal voor thuisgebruik.

Voordelen

 1. Efficiëntie: Snelle laadtijden, waardoor je elektrische auto altijd klaar is voor gebruik.

 2. Gemak: Eenvoudige installatie door een erkende installateur en gebruiksgemak dankzij de intuïtieve interface.

 3. Connectiviteit: WiFi-verbinding maakt het mogelijk om het laden automatisch te verrekenen en te beheren via een app.

Nadelen

 • Hogere prijsklasse, vereist een stabiele WiFi-verbinding.

Prijsinformatie

De huidige prijs is €643,80

Eindoordeel

De Wallbox Pulsar Plus Type 2 is momenteel een van de beste laadpalen voor thuis en een uitstekende keuze voor gebruikers die op zoek zijn naar een krachtige, slimme en gebruiksvriendelijke laadoplossing.

Hoewel het in een hogere prijsklasse valt, biedt het waar voor zijn geld gezien de geavanceerde functies en hoge laadcapaciteit. Voor gebruikers met een beperkt budget of die geen behoefte hebben aan geavanceerde functies, kunnen goedkopere alternatieven overwogen worden.

Wat zeggen de reviews?

Gebruikers prijzen deze laadpaal voor thuis voor het snelle laadvermogen en gebruiksgemak. Enkele gebruikers merken op dat een stabiele WiFi-verbinding noodzakelijk is voor optimale prestaties, wat in sommige gebieden een uitdaging kan zijn.

De EV Box BusinessLine G4 is speciaal ontworpen voor zakelijk gebruik, met meerdere laadpunten en geavanceerde beheerfuncties.

Belangrijkste kenmerken

 • Meerdere Laadpunten: Geschikt voor bedrijven met een groot aantal elektrische auto’s.

 • Geavanceerd Beheer: Mogelijkheid tot het monitoren en beheren van laadsessies.

 • Robuust Ontwerp: Duurzaam en geschikt voor intensief gebruik.

Voordelen

 1. Schaalbaarheid: Ideaal voor groeiende bedrijven met toenemende behoefte aan laadpunten.

 2. Kostenbeheer: Helpt bij het efficiënt beheren van energiekosten.

 3. Duurzaamheid: Ondersteunt groene initiatieven en versterkt het duurzame imago van het bedrijf.

Nadelen

 • Kan kostbaar zijn in aanschaf en installatie.

Prijsinformatie

De EV Box Businessline G4 is momenteel verkrijgbaar voor €2438,02

Eindoordeel

De EV Box BusinessLine G4 is een ideale oplossing voor bedrijven die een betrouwbare en schaalbare laadinfrastructuur nodig hebben en in ons optiek de beste keuze voor zakelijk gebruik.

Hoewel de initiële investering aanzienlijk kan zijn, biedt het op lange termijn voordelen in termen van efficiëntie en duurzaamheid. Voor kleinere bedrijven of die met een beperkt aantal elektrische voertuigen, kunnen kleinere en goedkopere modellen meer geschikt zijn.

Wat zeggen de reviews?

Zakelijke gebruikers waarderen de EV Box BusinessLine G4 voor zijn betrouwbaarheid en het vermogen om meerdere laadpunten efficiënt te beheren. Sommige gebruikers merken echter op dat de initiële kosten en installatie een overweging kunnen zijn voor kleinere bedrijven.

De Webasto Pure 2 is een betaalbare en betrouwbare laadpaal, ideaal voor gebruikers die een eenvoudige en effectieve laadoplossing zoeken.

Belangrijkste kenmerken

 • Eenvoudig ontwerp: Geen complexe functies, gericht op basisbehoeften.

 • Betrouwbaar laadvermogen: Biedt een solide laadcapaciteit voor dagelijks gebruik.

 • Makkelijke installatie: Kan eenvoudig geïnstalleerd worden door een erkende installateur.

Voordelen

 1. Betaalbaarheid: Een van de meest kosteneffectieve laadpalen op de markt.

 2. Betrouwbaarheid: Consistente prestaties zonder onnodige complexiteit.

 3. Gebruiksgemak: Eenvoudig te bedienen, ideaal voor thuisgebruik.

Nadelen

Mist geavanceerde functies zoals slim laden.

Prijsinformatie

De Webasto Pure 2 is momenteel verkrijgbaar voor €392,56

Eindoordeel

De Webasto Pure 2 is een uitstekende keuze voor gebruikers die op zoek zijn naar een eenvoudige, betrouwbare en betaalbare laadpaal. Het is ideaal voor diegenen die geen behoefte hebben aan geavanceerde functies. Voor gebruikers die meer geavanceerde functies zoals slim laden of hogere laadsnelheden wensen, zijn er andere modellen op de markt die beter geschikt kunnen zijn.

Wat zeggen de reviews?

Gebruikers waarderen de Webasto Pure 2 voor zijn betaalbare prijs, de eenvoud en betrouwbaarheid. Enkele gebruikers geven echter aan dat ze geavanceerdere functies missen, zoals de mogelijkheid tot smart charging.

thuis laden

Veelgestelde vragen

Bij het aanschaffen van een laadpaal is het belangrijk om te letten op het maximale laadvermogen, compatibiliteit met je elektrische auto, en of de laadpaal slimme functies zoals load balancing en WiFi-verbinding biedt. Overweeg ook de installatiekosten en of je een laadpas nodig hebt voor het gebruik.

Ja, Wallbox is een gerenommeerd merk dat bekend staat om zijn kwalitatief hoogwaardige laadpalen, zoals de Pulsar Plus, die uitstekend geschikt zijn voor thuisgebruik met geavanceerde functies zoals smart charging en een gebruiksvriendelijke interface.

Laadpalen die kunnen integreren met zonnepanelen, zoals bepaalde modellen van Wallbox en EVBox, zijn ideaal voor gebruik in combinatie met zonne-energie. Deze laadpalen kunnen de opgewekte zonne-energie efficiënt gebruiken voor het opladen van elektrische auto’s.

Hoewel er in 2024 subsidies beschikbaar zijn voor de aankoop van nieuwe elektrische auto’s (€2.950) en occasions (€2.000), moet de aanschaf van een bijbehorende laadpaal volledig zelf gefinancierd worden. Er zijn momenteel geen specifieke subsidies voor de aanschaf van laadpalen.

De kosten van een zakelijke laadpaal variëren afhankelijk van het type en de functies. Een enkelvoudige laadpaal kost doorgaans tussen € 750 en € 1500, terwijl een geavanceerder model met slimme laadfuncties en meerdere laadpunten tussen de € 1000 en € 2500 kan kosten.

De goedkoopste laadpalen zijn vaak basismodellen zonder geavanceerde functies zoals slim laden. Modellen zoals de Webasto Pure 2 bieden een betrouwbare laadoplossing tegen een lagere prijs, ideaal voor gebruikers die een eenvoudige en kosteneffectieve laadpaal voor thuis zoeken.