Doorstroming A15 en N3

Op de A15 tussen Ridderkerk en Gorinchem is het, zeker in de spitsen, druk. De N3, nabij Dordrecht, is in groot onderhoud. De Verkeersonderneming zet een aantal mobiliteitsmaatregelen in en maakt daarbij slimme combinaties van acties voor de N3 en de Korte Termijn Maatregelen A15.

Rijkswaterstaat werkt tot het eind van 2021 aan het groot onderhoud van de N3. Ze hebben De Verkeersonderneming gevraagd om tijdens de werkzaamheden te ondersteunen met een bedrijvenaanpak, bewonersaanpak en communicatie gericht op mobiliteitsmaatregelen/alternatieven.

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, provincie Zuid-Holland en Drechtsteden maken zich sterk voor een betere doorstroming van de A15 tussen Ridderkerk en Gorinchem. Zij hebben De Verkeersonderneming gevraagd als projectleider van het pakket Korte Termijn Maatregelen A15. Het pakket richt zich, net als bij de N3, op een bedrijvenaanpak, bewonersaanpak en communicatie.

Wie bekend is in het gebied weet dat de N3 grenst aan de A15 en dat bewoners van onder andere Dordrecht en Papendrecht vaak gebruik maken van beide wegen. Daarom is gekozen voor een gecombineerde aanpak.

Zo kunnen bewoners in de Drechtsteden, Molenlanden en Gorinchem 5 dagen lang gratis een e-bike proberen via een van de deelnemende fietsenwinkels. Bevalt de elektrische fiets? Dan kunnen mensen die nu regelmatig met de auto over de A15 en/of de N3 rijden €300 krijgen op de aanschaf. In Dordrecht is een pilot gestart met een elektrische bakfiets.

Voor de bedrijvenaanpak werken we samen met Samen Bereikbaar. Samen Bereikbaar is een bedrijvenplatform in de BAR-gemeenten, Drechtsteden en Gorinchem en een initiatief van Drechtsteden en De Verkeersonderneming. Bedrijven kunnen kosteloos een mobiliteitsscan laten uitvoeren die inzicht geeft in waar werknemers wonen, hoe ze nu naar het werk reizen en waar potentie zit voor minder autogebruik.  Werkgevers kunnen ondersteund worden in het faciliteren van thuiswerken of er kan 3 maanden een e-bikeprobeerpool worden neergezet bij een bedrijf zodat medewerkers deze kunnen proberen.

Voor de A15 doen we nog meer: daar hebben we ook een logistieke aanpak waarbij we, samen met logistieke bedrijven, kijken hoe we het aantal vrachtwagens in de spits kunnen verminderen. Ook kijken we op de A15 naar verkeersmanagement: hoe zit de weg in elkaar en kunnen we met simpele aanpassingen de weg en daarmee de doorstroming verbeteren? Tot slot onderzoeken we het rijgedrag van automobilisten, specifiek op het weefvak van de A15.

Over ons

De Verkeersonderneming is in 2008 opgericht door het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat, gemeente Rotterdam, Metropoolregio Rotterdam Den Haag en het Havenbedrijf Rotterdam, met als doel het bereikbaar houden van (haven, stad & regio) Rotterdam.