Fietsenbank

Het initiatief waarbij mensen uit de wijk Feijenoord kosteloos een fiets kunnen ophalen, is een succes. Aanmelden kan voorlopig niet meer. Samen met gemeente Rotterdam deelde De Verkeersonderneming de afgelopen maanden 200 tweedehands fietsen uit aan mensen die geen vervoermiddel hebben en financieel weinig hebben te besteden.

Gemeente Rotterdam en De Verkeersonderneming werken veel samen in projecten op het gebied van bereikbaarheid en mobiliteit in Rotterdam. Zo voeren wij diverse projecten uit waarbij fietsen en lopen in de stad wordt gestimuleerd. Ze concludeerden ook dat er veel mensen zijn die überhaupt niet kunnen reizen omdat ze niet beschikken over een vervoermiddel en het ov vaak niet kunnen betalen. Voor die groep werd de Fietsenbank van de grond getrokken, als een pilot om te zien wat voor effecten het heeft als mensen een fiets krijgen. Wat doet dat met het bereik van iemand, maken mensen dan andere reizen en bezoeken ze andere plekken? Kortom, ervaren zij meer keuzevrijheid? De vraag naar fietsen werd als snel groter dan het aanbod aan fietsen en er ontstond een wachtlijst.

In 2020 is hard gewerkt om die 200 wachtenden van een fiets te voorzien. Ze konden de fiets ophalen bij de Afrikaanderwijk Coöperatie, de partij waarmee we samenwerken in dit project. Bij het ophalen van de fiets werd direct een vragenlijst afgenomen, als nulmeting. Daaruit bleek onder andere dat veel deelnemers aan de Fietsenbank tussen de 40 en 60 jaar oud zijn en dat meer dan 85 procent 7 dagen per week liep naar allerlei bestemmingen. Het overgrote deel van de deelnemers kon al en fietsen en tweederde had voorheen zelf al een fiets, maar die werd gestolen of ging kapot.

Een 1-meting staat inmiddels in de startblokken. Zodra de locatie van de Afrikaanderwijk Coöperatie weer open mag, wordt de 1-meting gestart. Alle deelnemers worden dan opnieuw uitgenodigd om langs te komen en onder het genot van een kop koffie de vragenlijst over hun ervaringen in te vullen. Daarna wordt dit project geëvalueerd. Gemeente Rotterdam gebruikt de uitkomsten van de 1-meting om de Fietsenbank verder te ontwikkelen. Samen met het uitzetten van de 1-meting onderzoekt gemeente Rotterdam ook hoe ze het aanbod van fietsen in de toekomst stabiel kunnen krijgen, samen met partijen in de stad.

Over ons

De Verkeersonderneming is in 2008 opgericht door het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat, gemeente Rotterdam, Metropoolregio Rotterdam Den Haag en het Havenbedrijf Rotterdam, met als doel het bereikbaar houden van (haven, stad & regio) Rotterdam.