Laadpas vergelijken

Laadpas vergelijken

In dit artikel vind je onafhankelijke informatie en een uitgebreide vergelijking van elektrische laadpassen, waarbij we meer dan 67 uur onderzoek hebben besteed aan het analyseren van laadpassen van verschillende laadpas providers. Ontdek de beste opties voor jou, leer de essentiële criteria voor het kiezen van een laadpas en laat je inspireren door onze verrassende bevindingen die je helpen de perfecte keuze te maken bij het laadpas vergelijken.

Vandebron

v.a. €1,50 p/m

4.8/5

Score: 4.8

eflux

E Flux laadpas

v.a. €3,23 p/m

4.2/5

Score: 4.2

eneco mobility

Eneco eMobility

v.a. €3,- p/m

3.8/5

Score: 3,8

Green Caravan

Gratis

4/5

Score: 4,0

mkb brandstof

MKB Brandstof

v.a. €6,90 p/m

3.8/5

Score: 3,8

anwb

ANWB

v.a. €3,99 p/m

3.7/5

Score: 3,7

Waarom heb je een laadpas nodig?

Als je een elektrische auto rijdt, is een laadpas onmisbaar. Het geeft je namelijk toegang tot openbare laadpunten en publieke laadpunten, waardoor je overal kunt opladen zonder gedoe met contant geld of creditcards. Er zijn verschillende aanbieders van laadpassen die variëren in kosten en functionaliteit.

Het aanvragen van een laadpas is meestal heel eenvoudig en kan online bij de meeste aanbieders. Zo kun je als elektrische rijder zonder problemen gebruikmaken van openbare laadpunten en publieke laadpunten. Er zijn laadpassen zonder abonnement voor wie incidenteel publiek laadt, maar ook laadpas abonnementen voor frequente gebruikers. Sommige aanbieders bieden zelfs een gratis laadpas aan, wat vooral aantrekkelijk kan zijn voor nieuwe elektrische rijders.

Maar het kiezen van de juiste laadpas is belangrijk omdat vrijwel elke aanbieder unieke voordelen en nadelen biedt, zoals dekking, tarieven en extra functies. Door de verschillende laadpassen te vergelijken, vind je de juiste optie die past bij jouw rijgewoonten en budget. Met een laadpas op zak heb je de vrijheid om overal te laden. Dit maakt elektrisch rijden nog gemakkelijker en toegankelijker, waardoor het steeds aantrekkelijker wordt om over te stappen op een elektrische auto.

Laadpas vergelijken criteria

Bij het vergelijken van laadpassen zijn er verschillende belangrijke criteria om op te letten. Om te bepalen welke laadpas het beste bij je past, hebben we een criteria lijst opgesteld:

Criteria Toelichting
Dekking Controleer de geografische dekking van de pas en of deze toegang biedt tot een uitgebreid netwerk van laadstations, zowel lokaal als internationaal.
Kosten Vergelijk de kosten van de pas, zoals eenmalige opstartkosten, maandelijkse kosten, starttarief bij een laadbeurt, de kosten van de aanschaf van een pas en de prijs per kWh of minuut bij het opladen.
Snelheid van opladen Indien je auto deze mogelijkheid biedt, overweeg dan laadpassen die toegang bieden tot snellaadstations, aangezien dit de oplaadtijd aanzienlijk kan verkorten.
Betalingsgemak Kies een pas met eenvoudige en transparante betalingsmethoden, zoals automatische incasso of facturering via een mobiele app.
Klantenservice Onderzoek de reputatie van de aanbieder op het gebied van klantenservice en ondersteuning bij problemen of vragen.
Extra functies Let op extra functies, zoals een mobiele app met realtime informatie over beschikbare laadpunten, navigatie naar laadstations, en geïntegreerde parkeer- of tolheffingsdiensten.
Duurzaamheid Overweeg laadpassen van aanbieders die zich inzetten voor groene energie en milieuvriendelijke oplossingen, zoals het gebruik van hernieuwbare energiebronnen voor hun laadstations.
Gebruikersvervaring Controleer beoordelingen van andere gebruikers om een beter inzicht te krijgen in de betrouwbaarheid en gebruiksgemak van de laadpas en de bijbehorende diensten.
Contractvoorwaarden Lees de algemene voorwaarden en let op eventuele verborgen kosten, opzegtermijnen, of andere beperkingen die invloed kunnen hebben op je gebruik van de laadpas.

Benieuwd waar je kunt opladen? Kijk dan hier. Indien je een laadpaal wilt aanvragen, kan dat hier. Wil je ook weten over tankpassen, bekijk dan onze  tankpas vergelijk pagina.

Welke kosten komen kijken bij een laadpas abonnement?

De kosten van een laadpas kunnen variëren afhankelijk van de laad provider. Hieronder worden de kosten voor het opladen nader toegelicht:

Algemene kosten (maandelijks)

De algemene kosten van een laadsessie bestaan vaak uit eenmalige registratiekosten en vaste kosten van de subscriptie. Sommige aanbieders bieden laadpassen zonder abonnement, terwijl anderen abonnementen aanbieden waar je een ander tarief betaalt, afhankelijk van het gebruik en de extra functies die worden aangeboden. Maandelijkse kosten kunnen variëren van gratis tot enkele tientallen euro’s.

Kosten laadpaal

De kosten bij de laadpaal zijn afhankelijk van het type laadpaal (normaal of snel laden) en de prijzen die door de laadpaal beheerder worden gehanteerd. Tarieven kunnen per kWh, per minuut of een combinatie van beide worden berekend per laadsessie. Daarnaast kunnen er startkosten in rekening worden gebracht bij sommige laadpalen.

Kosten opladen

De kosten voor het opladen van je elektrische auto zijn afhankelijk van de gebruikte energie (gemeten in kWh), de tarieven van de openbare laadpaal en de eventuele extra abonnementskosten. De kosten kunnen variëren tussen €0,15 en €0,40 per sessie, afhankelijk van het type laadpaal en de locatie.

Hieronder vind je een tabel van de kosten die komen kijken bij een laadpas:

Aanbieder Registratiekosten Maandelijkse kosten Kosten per kWh Startkosten
Vandebron Gratis €3,50 (€1,50 voor klanten) Geen extra kosten Geen
E Flux laadpas Gratis €3,23 Geen extra kosten Geen
Eneco eMobility €7,95 €3,- v.a. €0,23 €0,61 niet-Eneco laadpunt, of Allego
Green Caravan Gratis €3,50 Geen extra kosten Geen. €0,35 (bij gratis pas)
MKB Brandstof Gratis v.a. €6,90 p/m AC €0,60, DC €0,85 Geen
ANWB €1,95 €3,99 €0,57 €0,34
Shell recharge Gratis Gratis €0,35 €0,32
Vattenfall Gratis Gratis Variabel per gemeente, gem. €0,45 Niet-vattenfall aanbieders €0,35

Laadpas met of zonder abonnement nemen?

Welke laadpas je het beste kunt nemen voor je elektrische auto hangt af van je laadgedrag en persoonlijke voorkeuren. Er zijn laadpassen zonder abonnement (gratis laadpas) en laadpassen met abonnement. Beide opties hebben hun eigen voordelen en nadelen.

Laadpas zonder abonnement

Je betaald geen maandelijkse kosten, maar je krijgt te maken met hogere kosten voor het laden, zoals een starttarief of transactiekosten. Daarnaast betaal je meestal de prijs per kWh die de openbare laadpaal beheerder heeft vastgesteld. Gratis laadpassen kunnen beperkte dekking hebben, waardoor je niet altijd en overal toegang hebt tot laadpalen.

Laadpas met abonnement

Vaste maandelijkse kosten, maar bieden vaak voordeligere tarieven per kWh en geen of lagere starttarieven. Met vaste prijsafspraken heb je meestal toegang tot een groter laadnetwerk in binnen- en buitenland, inclusief snelladen.

Als je vaak laadt (bijvoorbeeld 10-20 keer laden per maand of meer), is een laadpas met subscriptie vaak de voordeligste keuze. Als je minder vaak laadt, kan een laadpas zonder subscriptie een geschiktere optie zijn. Ben je op zoek naar voordelige opties? Bekijk dan hier de goedkoopste laadpassen.

Echter, bij een gratis laadpas loop je het risico op hogere tarieven per kWh en beperkte toegang tot laadpalen. Bovendien kunnen er extra kosten in rekening worden gebracht, zoals roamingkosten bij het laden bij buitenlandse laadpalen buiten het reguliere netwerk.

Het is belangrijk om je laadbehoeften en -gewoonten in overweging te nemen bij het kiezen tussen een laadpas met of zonder abonnement. Ook moet je rekening houden met de extra diensten en de locaties van het laadnetwerk die door de laadpaal provider worden aangeboden.

Voor- en nadelen

Met abonnement

Zonder abonnement

Zit er verschil in laadpassen als het gaat om locaties?

Ja, er zit zeker verschil in laadpassen als het gaat om locaties van het laadnetwerk. Sommige laadpassen bieden een uitgebreide dekking en maken het mogelijk om op veel locaties in Nederland en het buitenland te laden, terwijl andere passen een beperktere dekking hebben.

Een goede dekking is belangrijk voor gebruikers die vaak in verschillende landen rijden, zoals Noorwegen en Zweden. In deze landen zijn er veel snelladers beschikbaar, die handig zijn voor elektrisch rijden over lange afstanden. Als je van plan bent om je elektrische auto in het buitenland te gebruiken, is het raadzaam om een pas te kiezen die goede dekking biedt in de landen waar je naartoe wilt.

Laadpas in het buitenland gebruiken

Bij het kiezen van een laadpas voor gebruik in het buitenland, moet je rekening houden met de beschikbaarheid van laadpunten en opties tot snelladen in de landen waar je wilt rijden. Sommige laadpas providers hebben overeenkomsten met buitenlandse beheerders, waardoor je met één pas toegang hebt tot laadpalen in verschillende landen. Een pas met een groot aanbod op internationaal gebied, maakt het gemakkelijker om zorgeloos in het buitenland te rijden met elektrische auto’s, zonder dat je meerdere laadpassen nodig hebt.

Bij het kiezen van een laadpas voor gebruik op een plek zoals Scandinavië is het ook belangrijk om te kijken naar de opties tot snelladen. Snelladers kunnen je elektrische auto in korte tijd opladen, wat handig is voor lange afstanden en tijdens vakanties.

Stappenplan: van laadpas aanvragen tot je elektrische auto opladen

laden

1. Bepaal je behoeften

Voordat je een laadpas aanvraagt, is het belangrijk om te weten wat je precies nodig hebt. Denk hierbij aan hoe vaak je publiek wilt laden, of je in het buitenland gaat rijden en of je toegang wilt hebben tot snelladers.

2. Onderzoek laadpas aanbieders

Vergelijk verschillende laadpasaanbieders op basis van hun regionale toegankelijkheid, tarieven en extra diensten. Zoek naar een laad provider die aansluit bij jouw behoeften, zoals een laadpas die overal werkt en toegang biedt tot een uitgebreid netwerk van laadpalen.

3. Kies tussen een laadpas met of zonder vaste kosten

Afhankelijk van je laadgedrag en voorkeuren, kies je voor een laadpas met of zonder abonnement. Houd hierbij rekening met de kosten, dekking en extra diensten die bij elke optie horen.

4. Aanvraag indienen

Bezoek de website van de gekozen laad aanbieder en vul het aanvraagformulier in. Hierbij moet je enkele persoonlijke gegevens invullen, zoals je naam, adres en kenteken van je elektrische auto.

5. Verifieer je gegevens

Na het invullen van het aanvraagformulier, ontvang je mogelijk een e-mail om je gegevens te verifiëren. Volg de instructies in de e-mail om je aanvraag te bevestigen.

6. Ontvangen en activeren.

Zodra je aanvraag is goedgekeurd, wordt je laadpas naar je opgestuurd. Dit kan enkele werkdagen duren, afhankelijk van de laadpasaanbieder.

Voordat je kunt gaan laden, moet je je laadpas activeren. Dit doe je meestal door in te loggen op je account op de website van de laadpasaanbieder en de instructies te volgen.

7. Laad app downloaden en instellen

Veel laadpas aanbieders hebben een handige app waarmee je beschikbare laadpalen kunt vinden, de laadstatus kunt volgen en je laadgeschiedenis kunt bekijken. Download de app en log in met je accountgegevens.

8. Klaar om te laden

Nu je laadpas geactiveerd is, kun je beginnen met publiek laden. Zoek een geschikte laadpaal met behulp van de app, houd je laadpas bij de laadpaal om het laadproces te starten en sluit je elektrische auto aan op de kaartlezer van de laadpaal met behulp van de juiste laadkabel. Volg de instructies op de laadpaal en in de app om het laadproces succesvol te voltooien.

Maak gebruik van de app of je online account om met gemak je laadkosten en -geschiedenis bij te houden. Zo krijg je inzicht in je laadgedrag en kun je eventueel aanpassingen maken om kosten te besparen of efficiënter te laden.

Persoonlijke ervaringen

Wij hebben de tijd genomen om persoonlijk drie verschillende laadpassen te testen en delen graag onze ervaringen met jou. Als enthousiaste EV-rijders hebben we laadpassen in onze vergelijking getest, uitgebreid gebruikt en geëvalueerd. Door onze eigen ervaringen te delen, hopen we jou te voorzien van waardevolle inzichten en helpt het je bij het maken van een weloverwogen keuze.

Dennis, Eigenaar

"Als iemand die vaak onderweg is, is de E Flux laadpas perfect voor mij. Met een maandelijkse kost van €3,23 is het een zeer betaalbare optie. Wat ik vooral waardeer, is het feit dat er geen starttarief is, waardoor ik niet extra hoef te betalen voordat ik begin met laden. Bovendien is deze laadpas geaccepteerd bij een breed scala aan laadpalen, zowel in Nederland als in het buitenland. Ik heb hem gebruikt bij Fastned, Shell Recharge, Allego en IONITY, en het werkte altijd probleemloos. Ik raad de E Flux laadpas ten zeerste aan aan andere EV-rijders die een betrouwbare en betaalbare laadervaring willen."

Jos, Redactie

"Als een bewuste consument die zich inzet voor duurzaamheid, was ik blij toen ik ontdekte dat de Green Caravan laadpas gratis was. Ik betaal alleen €0,35 per laadsessie, wat zeer redelijk is. Hoewel er hogere startkosten zijn in vergelijking met sommige andere passen, ben ik bereid dit te accepteren vanwege de groene energieachtergrond van Green Caravan. Ik heb de pas gebruikt in verschillende Europese landen tijdens mijn reizen en het werkte altijd probleemloos. Bovendien is de laadpas geschikt voor snelladen bij Fastned, Allego, Shell Recharge en IONITY, wat geweldig is als ik onderweg ben en snel moet opladen. Voor degenen die duurzaamheid en betaalbaarheid willen combineren, is Green Caravan absoluut een goede keuze."

Maaike, Administratie

"Ik ben erg tevreden met mijn Vandebron laadpas. Het is niet alleen de goedkoopste optie die ik heb gevonden, maar het biedt ook een geweldige service. De lage maandelijkse kosten van slechts €1,50 maken het erg betaalbaar. Bovendien is er geen starttarief, wat betekent dat ik alleen betaal voor de daadwerkelijk geladen energie. De compacte sleutelhanger maakt het handig om de pas altijd bij me te hebben. Ik gebruik de pas regelmatig en heb nog nooit problemen gehad met het vinden van een laadpaal. Ik zou het zeker aanbevelen aan andere EV-rijders."

Veelgestelde vragen

Vandebron is een van de goedkoopste laadpassen met een vast tarief in Nederland en biedt een groot netwerk van laadpalen. Of het ook de beste laadpas is, hangt af van je persoonlijke situatie en gebruik, dus het is aan te raden om verschillende laadpassen te vergelijken en te kijken welke het beste bij jou past.

Vandebron is een van de beste laadpassen voor particulieren vanwege het grote netwerk van laadpalen en het voordelige tarief.

Ja, in de meeste gevallen kan iemand anders jouw laadpas gebruiken om een elektrische auto op te laden. Het is echter wel belangrijk om te weten dat jij als eigenaar van de laadpas verantwoordelijk blijft voor de kosten die gemaakt worden met de laadpas, dus het is aan te raden om alleen vertrouwde personen gebruik te laten maken van jouw laadpas.