Laadpas vergelijken

Laadpassen vergelijken

Als trotse bezitter van een elektrische auto, heb ik me snel gerealiseerd hoe belangrijk het is om een goede laadpas te hebben. Een laadpas die betrouwbaar, betaalbaar en makkelijk in gebruik is. Maar met de enorme keuze aan laadpassen op de markt, kan het een uitdaging zijn om de juiste te kiezen. Daarom ben ik op onderzoek uitgegaan, heb ik meerdere laadpassen vergeleken, en deel ik graag mijn bevindingen met jullie. In deze uitgebreide review zal ik dieper ingaan op wat ik beste laadpas vind: Vandebron, e-flux, Eneco Mobility, MKB Brandstof en de ANWB laadpas. Vergelijk laadpassen met dit handig overzicht.

v.a. €1,50 p/m

4.8/5

Score: 4.8

eflux

E Flux laadpas

v.a. €3,23 p/m

4.2/5

Score: 4.2

eneco mobility

Eneco eMobility

v.a. €3,- p/m

3.8/5

Score: 3,8

Green Caravan

€3,50 p/m

4/5

Score: 4,0

mkb brandstof

MKB Brandstof

v.a. €6,90 p/m

3.8/5

Score: 3,8

anwb

ANWB

v.a. €3,99 p/m

3.7/5

Score: 3,7

Waarom heb je een laadpas nodig?

Een laadpas is een essentiële tool voor het elektrisch rijden. Het stelt je in staat om je auto op te laden bij openbare laadpunten, thuis, en in sommige gevallen zelfs in het buitenland. Afhankelijk van de laadpas provider, kan je ook toegang hebben tot aanvullende functies zoals een app voor het vinden van laadstations, realtime inzicht in je laadsessies, en facturatie.

Laadpas vergelijken criteria

Bij het vergelijken van laadpassen zijn er verschillende belangrijke criteria om op te letten. Om te bepalen welke laadpas het beste bij je past, heb ik een criteria lijst opgesteld:

Criteria Toelichting
Dekking Hoe uitgebreid is het netwerk van de laadpas provider? Kan ik mijn auto opladen in het hele land, of zelfs in andere Europese landen?
Kosten Wat zijn de kosten van de laadpas? Zijn er verborgen kosten? Hoeveel kost het om mijn auto op te laden?
Snelheid van opladen Hoe snel kan ik mijn auto opladen bij de laadpalen van de provider, hoe zit het met snelladen?
Betalingsgemak Is het gemakkelijk om voor mijn laadsessies te betalen? Zijn de facturen duidelijk en overzichtelijk?
Klantenservice Hoe goed is de klantenservice? Kunnen ze mijn vragen beantwoorden en eventuele problemen oplossen?
Extra functies Biedt de provider extra functies aan, zoals een app of de mogelijkheid om thuis op te laden?
Duurzaamheid Wordt de stroom geleverd door duurzame bronnen?
Gebruikersvervaring Wat zijn de ervaringen van andere gebruikers met de laadpas?
Contractvoorwaarden Zijn de contractvoorwaarden flexibel en eerlijk?

Benieuwd waar je kunt opladen? Kijk dan hier. Indien je een publieke laadpaal wilt aanvragen, kan dat hier. Wil je ook weten over tankpassen, bekijk dan onze  tankpas vergelijk pagina.

Welke kosten komen kijken bij een laadpas abonnement?

De kosten van een laadpas abonnement kunnen variëren, afhankelijk van de provider. Er zijn drie belangrijke soorten kosten om rekening mee te houden:

Algemene kosten (maandelijks)

Dit zijn de kosten die je betaalt om gebruik te maken van de laadpas. Dit kan variëren van een vast bedrag per maand tot een prijs per kWh, afhankelijk van de provider.

Kosten laadpaal aanbieder

  • Afhankelijk van de provider en de locatie van de laadpaal, kunnen er extra kosten

zijn voor het gebruik van de laadpaal. Dit kan bijvoorbeeld een starttarief per laadsessie zijn, of een hoger tarief voor snelladen.

Transactiekosten

Sommige providers rekenen ook transactiekosten per laadsessie. Dit is meestal een klein bedrag dat wordt toegevoegd aan de kosten van elke laadsessie.

Aanbieder Registratiekosten Maandelijkse kosten Kosten per kWh Startkosten
Vandebron Gratis €3,50 (€1,50 voor klanten) Geen extra kosten Geen
E Flux laadpas Gratis €3,23 Geen extra kosten Geen
Eneco eMobility €7,95 €3,- v.a. €0,23 €0,61 niet-Eneco laadpunt, of Allego
Green Caravan Gratis €3,50 Geen extra kosten Geen. €0,35 (bij gratis pas)
MKB Brandstof Gratis v.a. €6,90 p/m AC €0,60, DC €0,85 Geen
ANWB €1,95 €3,99 €0,57 €0,34
Shell recharge laadpas Gratis Gratis €0,35 €0,32
Vattenfall Gratis Gratis Variabel per gemeente, gem. €0,45 Niet-vattenfall aanbieders €0,35

Laadpas met abonnement of zonder nemen?

Welke laadpas je het beste kunt nemen voor je elektrische auto hangt af van je laadgedrag en persoonlijke voorkeuren. Er zijn laadpassen zonder abonnement (gratis laadpas) en laadpassen met abonnement. Beide opties hebben hun eigen voordelen en nadelen. Als je op zoek bent naar goedkope laadpassen kijk je hier.

Laadpas zonder abonnement

Na mijn ervaring met de laadpas met abonnement, besloot ik een laadpas zonder abonnementskosten te proberen. Wat ik hieraan leuk vond, was dat ik alleen betaalde voor wat ik daadwerkelijk gebruikte. Dit betekende dat als ik in een bepaalde maand niet veel reed, ik ook niet veel hoefde te betalen. Dit gaf me meer flexibiliteit en controle over mijn uitgaven.

Een andere bonus was dat ik niet vastzat aan een contract. Ik kon op elk moment stoppen als ik dat wilde, zonder me zorgen te maken over annuleringskosten of boetes.

Het nadeel was echter dat de kosten per laadsessie hoger waren dan bij de abonnementsoptie. Dit betekende dat ik, als ik veel reed, aan het einde van de maand een behoorlijk hoge rekening kon krijgen.

In mijn ervaring zijn beide soorten laadpassen nuttig, afhankelijk van je specifieke behoeften en rijgewoonten. Het heeft allemaal te maken met wat voor jou het meest zinvol is op basis van hoeveel je rijdt en hoeveel je bereid bent te betalen. 

Laadpas met abonnement

Ik heb een tijdje gebruik gemaakt van verschillende laadpassen, waaronder ook een laadpas met abonnement. Ik moet zeggen dat er zeker voordelen aan vastzitten. Vooral de voorspelbaarheid van de kosten sprak me aan – ik wist precies hoeveel ik elke maand zou betalen, ongeacht hoeveel ik mijn auto laadde. Dit gaf me een gevoel van zekerheid en het verminderde de stress van het onbekende.

Wat ik ook prettig vond, was dat de meeste laadpassen met abonnement extra voordelen bieden, zoals toegang tot premium openbare laadpalen of snellere oplaadtijden. Dit waren allemaal zaken die mijn elektrische rijervaring verbeterden en mij het gevoel gaven dat ik waar voor mijn geld kreeg.

Aan de andere kant vond ik dat de maandelijkse kosten soms hoog konden oplopen, vooral als ik in een maand niet veel reed. Dit maakte me bewust van het feit dat ik misschien meer betaalde dan nodig was.

Voor- en nadelen

Met abonnement

Zonder abonnement

Het kiezen van de beste laadpassen

Het jaar 2023 is het jaar van de elektrische auto. De vraag naar elektrische auto’s is in de afgelopen vijf jaar exponentieel gestegen. Als trotse eigenaar van een elektrische auto ben ik natuurlijk helemaal bij met deze trend. De technologie heeft een lange weg afgelegd, maar er is één aspect dat me altijd in verwarring brengt: het kiezen van de juiste laadpas.

Ik heb de afgelopen jaren diverse laadpassen gebruikt en ik kan zeggen dat het een behoorlijke uitdaging kan zijn om de juiste laadpas te vinden. Het aantal opties is overweldigend en het vergelijken van laadpassen kan een complex proces zijn.

Dit is mijn reis door het landschap van de laadpas, waarbij ik me heb gericht op drie aanbieders: Vandebron, e-flux en Eneco Mobility. Hier zijn mijn ervaringen:

Vandebron laadpas

Bij Vandebron ben ik begonnen, aangetrokken door de lage maandelijkse kosten. Voor het abonnement betaal ik nu €1,50 per maand.

Het bedrijf biedt een zeer transparante service, waardoor je altijd op de hoogte bent van je energieverbruik. Ik waardeerde vooral de maandelijkse updates en tips om mijn verbruik te verminderen. Ook werd ik bij een recente verhuizing uitstekend bijgestaan door hun klantenservice, al met al de grootste reden voor mij om deze als beste laadpas te vermelden.

Maar het was niet allemaal rozengeur en maneschijn. Ik had problemen met dubbele betalingen. Na handmatig te hebben betaald via de app, werd het bedrag automatisch afgeschreven. Dit was erg frustrerend en het duurde weken voordat ik een reactie kreeg. Gelukkig was het probleem na wat heen en weer mailen opgelost.

vandebron applicatie

E-flux laadpas

Na mijn ervaring met Vandebron, besloot ik e-flux te proberen. Het aanvraagproces was eenvoudig en ik vond de interface van de app erg gebruiksvriendelijk. De laadpas van E-Flux bood me een overzicht van mijn actieve en voltooide laadsessies, wat erg handig was.

Toch stuitte ik op problemen. Hun administratie leek een beetje rommelig en ik had problemen met facturen die onterecht werden geïnd, ondanks toezeggingen dat deze waren vervallen. De klantenservice was moeilijk te bereiken, met een wachttijd van meer dan 20 minuten. Deze ervaring was vrij teleurstellend.

Klantenservice wachttijd

Eneco Mobility laadpas

Mijn volgende stop was bij Eneco Mobility. Ik had gehoord dat ze een uitstekende service boden, dus ik was enthousiast om het te proberen. Helaas werd dit enthousiasme snel getemperd. Ik heb maanden gewacht op ontbrekende laadsessies van januari. Ondanks meerdere pogingen om contact op te nemen, ontving ik alleen vage antwoorden zoals “we zijn ermee bezig”.

Bovendien was er een probleem met mijn privé laadpaal voor zakelijk laden, waardoor ik nu al maanden teveel belasting betaal en alsnog gebruik moet maken van openbare laadpalen in de buurt. Ondanks talloze e-mails en telefoongesprekken, is het probleem nog niet opgelost.

Al met al heeft mijn ervaring met het kiezen van een laadpas me geleerd dat er geen perfecte laadpas bestaat. Elk heeft zijn eigen sterke en zwakke punten. Het belangrijkste is om de laadpas te kiezen die het beste bij je eigen behoeften en omstandigheden past.

ANWB laadpas

Toen ik de ANWB laadpas voor het eerst kreeg, was ik onder de indruk van het gemak waarmee ik deze kon gebruiken. De app was gebruiksvriendelijk en ik vond het heel handig dat ik de dichtstbijzijnde laadpaal op mijn route kon zien. Echter, de tarieven waren niet altijd concurrerend, vooral bij gebruik van niet-ANWB laadpalen. Dat gezegd hebbende, vond ik de klantenservice van ANWB uitstekend. Ze waren altijd bereid om vragen te beantwoorden en problemen op te lossen.

MKB Brandstof

MKB Brandstof is vooral gericht op de zakelijke gebruikers, en ik was blij met de duidelijke facturering en de administratieve ondersteuning die ze bieden. Het was heel gemakkelijk om mijn kosten bij te houden, wat essentieel is als je een bedrijf runt. Maar aan de andere kant, merkte ik dat hun laadnetwerk en Europese dekking niet zo uitgebreid was als ik had gehoopt. Soms moest ik alternatieve laadpalen zoeken, wat niet ideaal was.

Dekking MKB brandstof

Green Caravan

Green Caravan was voor mij een interessante ervaring. Het concept van een duurzaam en groen laadnetwerk sprak me erg aan. Het idee om mijn auto op te laden met hernieuwbare energie is geweldig. Maar in praktijk, laadpaal niet altijd betrouwbaar was. Er waren een paar keer dat ik bij een laadstation aankwam en het niet werkte of bezet was. Desalniettemin waardeerde ik hun inzet voor duurzaamheid en hun klantenservice was over het algemeen responsief en behulpzaam.

fossielvrij laden ervaring

Elke laadpas heeft dus zijn eigen voor- en nadelen. Het hangt allemaal af van wat je persoonlijke behoeften en prioriteiten zijn. Het heeft me zeker wat tijd gekost om dit allemaal uit te zoeken, maar uiteindelijk heeft het me geholpen om een beter begrip te krijgen van wat voor mij het belangrijkste is bij het kiezen van een laadpas.

Laadpas aanvragen tips

Ondanks de hobbels op de weg, heb ik een paar tips voor mensen die een laadpas aanvragen:

Bestudeer de voorwaarden aandachtig

Hoewel het misschien saai lijkt, heb ik gemerkt dat het bestuderen van de voorwaarden van elke laadpas essentieel is. Soms kunnen verborgen kosten of voorwaarden in de kleine lettertjes staan.

Kijken naar de klantenservice

Mijn ervaringen met de klantenservice variëren van uitstekend tot frustrerend. Het is de moeite waard om te kijken naar recensies en beoordelingen om een gevoel te krijgen van de klantenservice van een bedrijf.

Bedenk waar je gaat laden

Niet alle laadpassen bieden hetzelfde bereik. Sommige laadpassen werken misschien niet bij bepaalde laadstations. Denk na over waar je waarschijnlijk het meest zult laden en zorg ervoor dat de laadpas die je kiest daar werkt.

Mijn zoektocht naar de ideale laadpas is nog steeds aan de gang. Ik ben momenteel aan het overwegen om NewMotion te proberen, gezien hun brede netwerk en de positieve feedback die ik heb gehoord. Ik hoop dat de ervaringen die ik tot nu toe heb gedeeld, anderen zullen helpen bij hun eigen zoektocht naar de perfecte laadpas.

Veelgestelde vragen

Vandebron is een van de goedkoopste laadpassen met een vast tarief in Nederland en biedt een groot netwerk van laadpalen. Of het ook de beste laadpas is, hangt af van je persoonlijke situatie en gebruik, dus het is aan te raden om verschillende laadpassen te vergelijken en te kijken welke bij jou past.

Vandebron behoort tot de beste laadpas voor particulieren vanwege het grote netwerk van laadpalen en het voordelige tarief.

Ja, in de meeste gevallen kan iemand anders jouw laadpas gebruiken om een elektrische auto op te laden. Het is echter wel belangrijk om te weten dat jij als eigenaar van de laadpas verantwoordelijk blijft voor de kosten die gemaakt worden met de laadpas, dus het is aan te raden om alleen vertrouwde personen gebruik te laten maken van jouw laadpas.