Laadpas vergelijken

Beste laadpassen vergelijken

Elektrisch autorijden is niet alleen een stap naar een duurzamere toekomst, maar ook een geheel nieuwe ervaring voor de bestuurder. Eén van de aspecten waar elke EV-rijder mee te maken krijgt, is het laden. En daarvoor heb je een laadpas nodig. Maar welke kies je? Je favoriete laadpas vergelijken is een verstandige eerste keuze. Het is belangrijk om te overwegen welke laadpas de meeste laadpassen biedt voor uitgebreide dekking in verschillende geografische gebieden.

Ik ben op onderzoek uitgegaan en deel hier mijn persoonlijke ervaringen en bevindingen over de top 3 laadpassen van 2024: Vandebron, Radius en E-Flux.

v.a. €1,50 p/m

4.8/5

Score: 4.8

Radius laadpas - Fleetcard hybrid

Gratis, alleen zakelijk

4.7/5

Score: 4.7

mkb brandstof

MKB Brandstof

v.a. €6,90 p/m

4.2/5

Score: 4,2

eflux

E Flux laadpas

v.a. €3,23 p/m

4.2/5

Score: 4.2

eneco mobility

Eneco eMobility

v.a. €3,- p/m

3.8/5

Score: 3,8

Green Caravan

€3,50 p/m

4/5

Score: 4,0

anwb

ANWB laadpas

v.a. €3,99 p/m

3.7/5

Score: 3,7

Shell Recharge laadpas

v.a. €0,00,- p/m

4/5

Score: 4,0

Laadpassen vergelijken

 

Vandebron

E-Flux

Radius

Prijs

€0,35 per kWh, geen starttarief. Vanaf €1,50 p/m

Variabel, €3,23 per maand

Afhankelijk van aanbieder

Dekking

Uitgebreid in NL, EU dekking

Wereldwijde dekking

Erg goede NL en EU dekking.

Duurzaamheid

Groene energie, CO2-compensatie

Groene energie, CO2-neutraal

Radius zet als bedrijf sterk in op duurzaamheid en vergroening.

Klantenservice

Goed beoordeeld, snel antwoord

Gemengde beoordelingen

Goed, zakelijk georiënteerd

Belangrijkste verschillen en overeenkomsten

 • Prijsverschillen: Vandebron biedt een eenvoudig tarief zonder startkosten, terwijl E-Flux een maandelijks abonnement heeft en variabele tarieven biedt. Radius is de enige met een gratis zakelijke laadpas. De tarieven hangen af van de aanbieders, geen starttarief. Dit maakt Radius erg aantrekkelijk voor de meeste zakelijke gebruikers.
 • Dekking: E-Flux onderscheidt zich met wereldwijde dekking, terwijl Vandebron en Radius zich meer richten op Nederland en Europa. Voor internationale reizigers of bedrijven kan E-Flux een voordeel bieden.
 • Duurzaamheid: Vandebron en Radius leggen een sterke nadruk op duurzaamheid, waarbij ze groene energie en CO2-compensatie/neutraliteit bieden. E-Flux biedt minder specifieke groene energie-opties.
 • Klantenservice: Vandebron wordt geprezen om zijn klantenservice, terwijl E-Flux gemengde beoordelingen heeft. Radius heeft een solide klantenservice maar is meer zakelijk georiënteerd.

Overeenkomsten

 • Alle drie de aanbieders bieden een app of online platform aan waarmee gebruikers hun laadsessies en kosten kunnen volgen.
 • Ze bieden allemaal toegang tot een uitgebreid netwerk van laadstations in Nederland, waardoor ze bruikbaar zijn voor dagelijks gebruik en langere reizen binnen het land.

Onderzoeksmethode

Navigeren door de wereld van de elektrische auto brengt ons bij het essentiële punt van het kiezen van de juiste laadpas. Ons onderzoek naar het vergelijken van laadpassen is uitgevoerd met een methodische en diepgaande aanpak, waarbij diverse aspecten zoals kosten, dekking, en duurzaamheid in overweging zijn genomen. We hebben ons verdiept in de verschillende laadpassen beschikbaar op de Nederlandse markt, met een focus op aanbieders zoals Vandebron, E-Flux, en Radius, gebaseerd op hun populariteit en de variëteit in hun aanbod.

Kostenanalyse

Vervolgens hebben we de kostenstructuur van elk laadpas abonnement geanalyseerd. Hierbij is niet alleen gekeken naar de abonnementskosten maar ook naar de kosten per laadsessie, de prijs per kWh, en eventuele starttarieven, zoals vermeld op de officiële websites van de aanbieders.

Dekkingsanalyse

De dekkingsanalyse was een ander cruciaal onderdeel van ons onderzoek. We hebben de dekking van elke laadpas in Nederland en in het buitenland onderzocht, waarbij we hebben gekeken naar de dichtheid van de laadpunten, de beschikbaarheid van snelladers, en de gebruiksvriendelijkheid van de bijbehorende apps om laadpunten te lokaliseren.

Duurzaamheidsinitiatieven

Duurzaamheid is een kernaspect van elektrisch rijden en daarom hebben we ook de duurzaamheidsinitiatieven van elke aanbieder onderzocht. Dit omvat hun inzet voor groene energie, bijdragen aan de ontwikkeling van de laadinfrastructuur, en eventuele andere milieuvriendelijke initiatieven.

Gebruikerservaringen en Reviews

Gebruikerservaringen en reviews van diverse platforms zijn geanalyseerd om een genuanceerd beeld te krijgen van de tevredenheid van de gebruikers. Hierbij is gelet op aspecten zoals klantenservice, gebruiksgemak, en de betrouwbaarheid van de laadpassen.

Validatie van informatie

Tot slot hebben we de verzamelde informatie gevalideerd door deze te vergelijken met officiële gegevens van de aanbieders en onafhankelijke rapporten uit betrouwbare bronnen. Dit om te waarborgen dat de gepresenteerde informatie accuraat, up-to-date en betrouwbaar is.

Deze methodische aanpak stelt ons in staat om een grondig, evenwichtig en informatief overzicht te bieden van de verschillende laadpassen die momenteel op de markt zijn, en helpt jou als consument om een weloverwogen keuze te maken in de wereld van elektrisch rijden.

Voordelen, Inzichten & Statistieken

Elektrisch rijden en het gebruik van laadpassen brengen tal van voordelen met zich mee, zowel op milieugebied als op het gebied van kostenbesparing. Elektrische voertuigen (EV’s) stoten geen schadelijke gassen uit, waardoor ze een sleutelrol spelen in het verminderen van de ecologische voetafdruk. Bovendien bieden diverse laadpassen de mogelijkheid om te laden met groene stroom, wat bijdraagt aan een duurzamere toekomst.

Inzichten uit de Markt

Uit het Nationaal Laadonderzoek 2022 blijkt dat de behoefte aan transparantie in laadtarieven en een uitgebreidere laadinfrastructuur prominent aanwezig is onder EV-rijders. Dit onderstreept het belang van een zorgvuldige keuze voor een laadpas, waarbij niet alleen de kosten, maar ook de dekking en duurzaamheidsinitiatieven een rol spelen.

Statistieken over Laadpassen

 • Groei in Laadinfrastructuur: Volgens een rapport van RVO is het aantal publieke laadpunten in Nederland in 2022 gestegen tot boven de 80.000.
 • Populaire Laadpassen: Uit diverse vergelijkingssites en gebruikersreviews blijkt dat laadpassen zoals die van Vandebron, E-Flux, en Radius vaak hoog scoren op aspecten zoals gebruiksgemak, dekking, en klantenservice.
 • Kosten per Laadsessie: De kosten per laadsessie kunnen aanzienlijk variëren tussen verschillende aanbieders en abonnementen, waarbij sommige aanbieders vaste tarieven per kWh hanteren, terwijl anderen werken met starttarieven en variabele tarieven per kWh.

Belang van duurzaamheid

De nadruk op duurzaamheid is evident, waarbij aanbieders zoals Vandebron zich onderscheiden door uitsluitend groene stroom aan te bieden voor het laden van EV’s. Dit draagt bij aan de vermindering van de CO2-uitstoot en stimuleert duurzame energieproductie.

Zie ook: beste laadpalen

Overzicht van de beste laadpassen

Hieronder volgt een overzicht van de beste laadpassen in ieder segment.

Vandebron – beste laadpas voor algemeen gebruik

vandebron laadpas

Bij mijn eerste kennismaking met de Vandebron laadpas was ik nieuwsgierig naar de voordelen en mogelijkheden die het zou bieden aan een elektrische rijder zoals ik. Vandebron, bekend om zijn duurzame energie, biedt een laadpas die gemak en toegankelijkheid belooft voor EV-rijders.

Belangrijkste kenmerken

 • Uitgebreide dekking: Toegang tot een groot aantal laadpunten in Nederland en Europa.

 • Geen abonnementskosten: Betaal alleen voor de stroom die je gebruikt.

 • Transparante tarieven: Duidelijke en eerlijke prijzen voor elke laadsessie.

Voordelen

 1. Gebruiksgemak: Eenvoudig in gebruik en toegang tot vele laadpunten.
 2. Transparantie: Duidelijke tarieven zonder verborgen kosten.
 3. Duurzaamheid: Ondersteunt het gebruik van groene energie.

Nadelen

 1. Buitenland dekking: Hoewel er dekking is in het buitenland, kan de dichtheid van laadpunten variëren.
 2. Geen extra functies: Mist enkele geavanceerde functies die door concurrenten worden aangeboden.

Prijsinformatie

De Vandebron laadpas biedt een eenvoudig en transparant prijsplan. Je betaalt geen maandelijkse abonnementskosten en de tarieven voor het laden zijn duidelijk vermeld op hun website (Vandebron tarieven).

Eindoordeel

Vandebron biedt een solide en betrouwbare laadpas die vooral uitblinkt in zijn eenvoud en transparantie. Het is een uitstekende keuze voor degenen die op zoek zijn naar een no-nonsense oplossing voor het laden van hun elektrische voertuig, zonder verborgen kosten en met een uitgebreid netwerk van laadpunten. Echter, voor degenen die op zoek zijn naar extra functies of een dichter netwerk van laadpunten in het buitenland, kan het de moeite waard zijn om ook andere opties te overwegen.

Radius– Beste laadpas voor zakelijk gebruik

radius-fuel-solutions

Mijn ervaring met de Radius Fleetpass hybride kaart, een veelzijdige gratis laadpas en tankpas, onderstreept de efficiency voor zakelijke mobiliteit. Dit alles-in-één pakket faciliteert niet alleen het opladen bij openbare laadpalen maar ook het tanken, waardoor het een van de meest toegankelijke opties is voor bedrijven in mijn optiek.

Radius onderscheidt zich als een mobility service provider door een breed netwerk aan te bieden waarbij gebruikers overal kunnen laden, zonder de beperkingen die meerdere laadpassen of bepaalde laadpassen kunnen opleggen.

Belangrijkste kenmerken

 • Alles-in-één oplossing: Als mobility service provider biedt Radius een gecombineerde laad- en tankpas, waarmee gebruikers toegang hebben tot meer dan 120.000 laadpunten in Nederland en 470.000 in Europa, inclusief alle openbare laadpalen met uitzondering van Tesla. Dit staat in schril contrast met de beperkingen die welke laadpas dan ook kan hebben, vooral wanneer normaal laden gewenst is.

 • Geen extra kosten: In tegenstelling tot veel andere laadpassen, waar transactiekosten, een vast tarief per kWh, of extra opslagkosten kunnen gelden, biedt Radius transparantie in tarieven zonder verborgen kosten. Dit maakt het een van de goedkoopste opties voor bedrijven die willen besparen op mobiliteitskosten.

Voordelen

 1. Overal laden en tanken: De mogelijkheid om overal te laden zonder zorgen over de compatibiliteit van openbare laadpalen biedt een ongekend gemak, vooral in vergelijking met de beperkingen van meerdere laadpassen.

 2. Administratief gemak: Met Radius worden alle oplaad- en tanktransacties op één maandelijkse factuur samengevat, wat de facturatie en administratie aanzienlijk vereenvoudigt. De afwezigheid van een vast bedrag per maand voor de service en de transparantie in het tarief per kWh zijn bijzonder aantrekkelijk voor zakelijke gebruikers.

Nadelen

 1. Prijsvariatie bij het laden: Hoewel Radius geen extra kosten in rekening brengt, kan het tarief per kWh variëren afhankelijk van de locatie en de aanbieder van de openbare laadpaal, wat planning en budgettering kan compliceren.

Prijsinformatie

 • Tanken: Gebruikers ontvangen een korting op de brandstofprijs, wat bijdraagt aan een direct financieel voordeel.

 • Laden: De kosten worden bepaald door de aanbieder van de openbare laadpaal, met een duidelijke indicatie van tarieven via de Radius mobiele app en webpagina.

Tanken in de Benelux

Je ontvangt een korting tot 8 cent incl. BTW per liter over de Gemiddelde Landelijke Adviesprijs (GLA). De GLA vind je hier.

Maandelijkse kaartkost

Niet van toepassing – Gratis

Laden in Europa

Prijs wordt bepaald door de laadpaal zelf

Administratieve laadkost

Niet van toepassing – Gratis

Radius fleetcard

Eindoordeel

De Radius Fleetpass hybride kaart biedt een naadloze integratie van diensten voor bedrijven die hun mobiliteitsbeheer willen stroomlijnen. Ik vond vooral het de toegang tot het uitgebreide netwerk van tankstations en laadpunten handig omdat ik veel zakelijke kilometers maak.

Dit, gecombineerd met het gemak van één facturatieproces zonder extra kosten, zorgt ervoor dat Radius bovenaan op mijn lijst staat als een kosteneffectieve, administratief eenvoudige oplossing voor zakelijke mobiliteitsbehoeften.

E-Flux – goedkoopste laadpas

e-flux laadpas

Toen ik de E-Flux laadpas gebruikte, was ik onder de indruk van de flexibiliteit en de uitgebreide opties die het bood. E-Flux heeft een onafhankelijk laadnetwerk, wat betekent dat het een breed scala aan laadpunten door heel Nederland en zelfs in Europa biedt, wat het een uitstekende optie maakt voor degenen die vaak onderweg zijn. Daarnaast is het ook de goedkoopste laadpas.

Belangrijkste kenmerken

 • Uitgebreid netwerk: Toegang tot een breed scala aan laadpunten.

 • Flexibele tarieven: Verschillende tariefopties om aan uiteenlopende behoeften te voldoen.

 • Real-time inzicht: Via de app kun je real-time je laadsessies en kosten inzien.

Voordelen

 1. Breed laadnetwerk: Toegang tot een uitgebreid netwerk van laadpunten.
 2. Gebruiksgemak: De app biedt real-time inzicht in laadsessies en kosten.
 3. Flexibele tarieven: Mogelijkheid om een tariefplan te kiezen dat bij je past.

Nadelen

 1. Complexiteit van tarieven: Voor sommige gebruikers kunnen de verschillende tariefplannen enigszins verwarrend zijn.

 2. Beschikbaarheid in het buitenland: Hoewel er toegang is tot laadpunten in Europa, kan de dekking in sommige regio’s beperkt zijn.

Prijsinformatie

E-Flux biedt een verscheidenheid aan tarieven, waaronder opties voor zowel particuliere als zakelijke gebruikers, en zelfs opties zonder maandelijkse kosten. Voor een gedetailleerd overzicht van hun tarieven kun je terecht op hun website: E-Flux tarieven.

Eindoordeel

E-Flux biedt een uitgebreide en flexibele laadoplossing die geschikt is voor een breed scala aan gebruikers, van particulieren tot bedrijven. De mogelijkheid om te kiezen uit verschillende tariefplannen en het uitgebreide netwerk maken het een sterke keuze voor degenen die op zoek zijn naar een veelzijdige laadpas. Echter, de verscheidenheid aan tarieven kan enige tijd vergen om volledig te begrijpen en de optimale keuze voor jouw specifieke gebruik te bepalen.