Beste laadpas van 2023

Dennis

Dennis

laadstation

Ontdek de beste laadpassen voor elektrische auto’s op Verkeersonderneming.nl. Vergelijk tarieven en vind de ideale pas voor jouw behoeften en budget.

Beste laadpas van 2023

Shell Laadpas

Beste laadpas voor vakantie

4.5/5

v.a. €0,00 p/m

Vrijwel in heel Europa laden zonder problemen.

Specificaties

E Flux laadpas

Beste algemene laadpas

eflux
4.5/5

v.a. €3,23 p/m

Flexibele abonnementsopties, lage kosten en een uitgebreid netwerk.

Specificaties

MKB brandstof laadpas

Beste zakelijke laadpas

mkb brandstof laadpas
4.5/5

v.a. €6,90 p/m

Uitgebreid netwerk en gebruikersgemak voor zakelijk gebruik.

Specificaties

Beste laadpas voor Elektrische auto's 2023

laden

Als trotse eigenaar van een elektrische auto weet ik hoe belangrijk het is om de juiste laadpas te hebben. De afgelopen jaren heb ik verschillende laadpassen geprobeerd en mijn ervaringen, samen met die van andere gebruikers, gedeeld. Hier is mijn uitgebreide review van de top 3 laadpassen in 2023.

Dit zijn de beste laadpassen:

Er zijn verschillende factoren die van invloed zijn op de prijs van een laadpas.

Laadpas

Review Score

Prijs per Maand

Belangrijkste Eigenschappen

E-Flux

4.5/5

€3,23

 • Uitgebreide Europese dekking
 • Geen verborgen kosten
 • Gebruiksvriendelijke app

Shell Recharge

4.7/5

€0,-

 • Wereldwijde dekking
 • Snelladen opties
 • Geen maandelijkse kosten

MKB Brandstof

4.2/5

€6,90

 • Speciaal voor zakelijke gebruikers
 • Extra diensten (tanken, parkeren)
 • Uitgebreide dekking in Nederland

Belangrijkste verschillen:

 • Dekking: Terwijl E-Flux een uitgebreid Europees netwerk biedt, gaat Shell Recharge een stap verder met een wereldwijd netwerk. MKB Brandstof, aan de andere kant, richt zich voornamelijk op Nederland.

 • Prijs: Shell Recharge springt eruit met een aanbod van €0,- per maand, wat geweldig is voor degenen die op zoek zijn naar een gratis laadpas. E-Flux en MKB Brandstof hebben respectievelijk kosten van €3,23 en €6,90 per maand.

 • Doelgroep: MKB Brandstof is speciaal ontworpen voor zakelijke gebruikers en biedt extra diensten zoals tanken en parkeren, wat het onderscheidt van de andere twee opties.

 • Extra’s: E-Flux en Shell Recharge leggen de nadruk op hun laaddiensten, met E-Flux die een gebruiksvriendelijke app aanbiedt en Shell Recharge die snelladen opties biedt. MKB Brandstof biedt daarentegen een breder scala aan diensten, waardoor het een alles-in-één oplossing is voor zakelijke gebruikers.

E-Flux - Beste voor algemeen gebruik

Het is een bekende naam in de wereld van laadpassen. Hun laadpas staat bekend om zijn betrouwbaarheid en uitgebreide netwerk.

Belangrijkste kenmerken

 • Uitgebreide dekking in heel Europa.

 • Geen verborgen kosten.

 • Gemakkelijk te gebruiken app voor het volgen van laadsessies.

Voordelen

 1. Uitgebreide dekking: Je kunt bijna overal in Europa publiek laden.
 2. Transparante kosten: Geen verborgen kosten of verrassingen aan het einde van de maand.
 3. Gebruiksvriendelijke app: De app is intuïtief en biedt real-time informatie over je laadsessies.

Nadelen

 • Sommige gebruikers hebben gemeld dat de klantenservice soms traag kan zijn om te reageren.

Prijzen

€3,23 per maand abonnementskosten, zonder extra kosten.

Eindoordeel

Het is een solide keuze voor degenen die op zoek zijn naar een betrouwbare en betaalbare laadpas met uitgebreide dekking.

Shell Recharge - Beste voor vakantie

laadpas voor vakantie

Shell Recharge is niet alleen een naam die je kunt vertrouwen, maar ook een laadpas die je overal mee naartoe kunt nemen, vooral op vakantie.

Belangrijkste kenmerken

 • Wereldwijde dekking.
 • Snelladen opties beschikbaar.
 • Geen kosten per maand.

Voordelen

 1. Wereldwijde dekking: Of je nu in Nederland of in het buitenland bent, met Shell Recharge kun je overal normaal laden.

 2. Snelladen: Voor die momenten dat je snel weer op weg moet.

 3. Kostenefficiënt: Geen maandelijkse kosten, betaal alleen voor wat je gebruikt.

Nadelen

 • Sommige laadstations kunnen tijdens piekuren druk zijn.

Prijzen

€0,- per maand, zonder extra kosten.

Eindoordeel

Voor degenen die vaak reizen, is Shell Recharge de ideale laadpas. Het biedt wereldwijde dekking en snellaadopties tegen betaalbare prijzen.

MKB Brandstof - Beste voor zakelijk gebruik

zakelijk gebruik

Dit is de go-to laadpas voor zakelijke gebruikers. Het biedt niet alleen laaddiensten, maar ook andere diensten zoals tanken en parkeren.

Belangrijkste kenmerken

 • Speciaal ontworpen voor zakelijke gebruikers.

 • Uitgebreide netwerk in Nederland.

 • Extra diensten zoals tanken en parkeren.

Voordelen

 1. Zakelijk georiënteerd: Het bedrijf begrijpt de behoeften van zakelijke gebruikers en biedt diensten die daarop zijn afgestemd.
 2. Uitgebreide dekking: In heel Nederland laden, zodat je nooit ver van een openbare laadpaal bent.
 3. Extra diensten: Naast het laden, biedt het ook tanken en parkeren.

Nadelen

 • Sommige gebruikers hebben gemeld dat de klantenservice verbeterd kan worden.

Prijzen

€6,90 per maand.

Eindoordeel

Voor zakelijke gebruikers die op zoek zijn naar een alles-in-één oplossing, is dit bedrijf de perfecte keuze.

Onderzoeksmethode

Bij het samenstellen van deze review heb ik niet alleen mijn eigen ervaringen meegenomen, maar ook die van andere gebruikers.

Ik heb verschillende online platforms en forums bezocht, zoals FeedbackCompany, Reddit, Tweakers, Trustpilot, klantenservice en mijn eigen ervaring meegewogen. Daarnaast heb ik ook het Nationaal Laadonderzoek 2022 geraadpleegd, een initiatief van ElaadNL, Vereniging Elektrische Rijders (VER), en Rijkdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) uitgevoerd door Rijksuniversiteit Groningen.

Dit onderzoek, met bijna 3000 respondenten, biedt een diepgaand inzicht in de ervaringen en meningen van EV-rijders in Nederland. Door deze gecombineerde aanpak heb ik getracht een holistisch beeld te krijgen van de ervaringen van gebruikers met deze laadpassen.

Voordelen, Inzichten & Statistieken

Het kiezen van de juiste laadpas kan een wereld van verschil maken in je dagelijkse leven. Het kan je niet alleen geld besparen, maar ook tijd en stress.

Uit mijn onderzoek blijkt dat de meeste gebruikers tevreden zijn met hun laadpassen, maar er zijn altijd verbeterpunten. Het is belangrijk om je eigen behoeften en voorkeuren in overweging te nemen bij het kiezen van een laadpas.

Uit het Nationaal Laadonderzoek 2022 heb ik enkele relevante inzichten gehaald:

 • Thuisladen met zonnepanelen: Een opvallend hoog aantal EV-rijders die thuisladen heeft zonnepanelen, wat aantoont dat duurzaamheid een belangrijke factor is voor deze groep.

 • Effect van stijgende energieprijzen: De stijgende stroomprijzen hebben invloed op de keuze van laadlocaties, waarbij sommige EV-rijders overstappen van privé thuislaadpunten naar publieke laadpunten.

 • Tevredenheid over laadinfrastructuur: Over het algemeen zijn EV-rijders tevreden over de laadinfrastructuur in Nederland, wat een positief signaal is voor nieuwe EV-rijders.

 • Met de EV naar het buitenland: Een aanzienlijk percentage van de EV-rijders gaat ook met hun elektrische auto naar het buitenland, wat het belang van een goede laadpas met brede dekking benadrukt.

Deze inzichten bieden een waardevolle aanvulling op mijn eigen ervaringen en helpen bij het maken van een geïnformeerde keuze voor de juiste laadpas.

FAQ’s

De goedkoopste laadpas hangt af van je persoonlijke situatie en voorkeuren. Er zijn veel laadpassen verkrijgbaar en de prijzen en voorwaarden verschillen sterk per aanbieder. Vergelijk de laadpassen dus goed met elkaar en kijk welke het meeste bij jouw laadbehoefte en budget past.

Er zijn enkele laadpassen die algemeen bekend staan als gratis laadpas, zoals de pas van Plugsurfing en EVBox,bonnet laadpas En anwb laadpas. Deze laadpassen bieden toegang tot een groot aantal laadpalen en rekenen vaak lagere tarieven dan andere laadpas aanbieders.

Het is echter altijd goed om te kijken welke laadpassen beschikbaar zijn op de locaties waar jij regelmatig komt, en welke tarieven daar gehanteerd worden. Zo is ene laadpas goedkoper dan de andere en kun je de goedkoopste laadpas vinden voor jouw specifieke situatie.

De beste laadpas voor particulieren hangt af van hun individuele behoeften en wensen. Er zijn zoveel oplaadpassen op de markt met verschillende tarieven, netwerk en functies.

Een goede optie voor particulieren is de pas van E-Flux. Deze laadpas werkt op de meeste openbare laadpalen, gezien de goede dekking in Nederland. Ook biedt het verschillende handige functies zoals realtime laadstatus en een app om laadpalen te vinden. Ik vind de tarieven gunstig in vergelijking met andere laadpassen, wat ook geldt voor snelladen. Ook de sleutelhanger vind ik essentieel voor gebruik van een publieke laadpaal.

Een andere populaire laadpas onder particulieren is de laadpas van NewMotion. Deze laadpas biedt toegang tot een groot netwerk van laadpalen in Nederland en Europa en biedt ook handige functies zoals realtime laadstatus en een app om laadpalen te vinden. NewMotion biedt ook gunstige tarieven en heeft vaak interessante acties en kortingen beschikbaar.

Het is altijd goed om verschillende laadpassen te vergelijken en te kijken welke het meeste past bij jouw specifieke behoeften en budget.

Dat is afhankelijk van de locatie en het netwerk van laadpalen dat je het meest gebruikt. Over het algemeen hebben de grote spelers op de markt, zoals E-Flux, NewMotion en Shell Recharge, een uitgebreid netwerk van laadpalen in Nederland en Europa.

E-Flux heeft bijvoorbeeld meer dan 150.000 laadpunten beschikbaar in Europa, terwijl NewMotion meer dan 200.000 openbare laadpunten heeft in Europa. Shell Recharge heeft meer dan 185.000 laadpunten in Europa.

Het is moeilijk om te zeggen welke laadpas het meest gebruikt wordt, omdat er verschillende laadpas aanbieder zijn en mensen verschillende behoeften en voorkeuren hebben. Echter, er zijn een paar grote spelers op de markt die veel gebruikt worden, zoals de laadpassen van NewMotion, E-Flux, Shell laadpas en Eneco eMobility.

Tot slot

Er zijn meerdere laadpassen beschikbaar op de markt die geschikt zijn voor verschillende behoeften en voorkeuren. Voor algemeen gebruik en goede dekking is E-Flux laadpas een goede optie.

Voor reizen en vakanties is Shell Recharge laadpas een aanbevolen keuze vanwege hun grote Europese netwerk van publieke laadpalen. Voor zakelijk gebruik is de MKB Brandstof laadpas een goede optie vanwege hun zakelijke abonnementen en gunstige tarieven.

Over het algemeen is het aan te raden om een laadpas te kiezen die past bij jouw behoeften en die goede dekking biedt op de locaties waar je vaak komt. Met de juiste laadpas kun je gemakkelijk en efficiënt je elektrische auto opladen en zo genieten van duurzame mobiliteit.