Gratis laadpas zonder abonnement

Beste gratis laadpas zonder abonnement

Hoewel de laadpassen zelf gratis zijn, kunnen de tarieven voor het laden variëren. Over het algemeen worden de kosten per laadbeurt berekend op basis van het starttarief en de prijs per kWh. Hieronder staan de tarieven van de top 5 providers:

Radius laadpas - Fleetcard hybrid

Gratis, alleen zakelijk

4.7/5

Score: 4.7

Eerste 3 maanden gratis

4.8/5

Score: 4.8

eflux

E Flux laadpas: beste gratis laadpas

v.a. €0,00 p/m

3.7/5

Score: 3,7

mkb brandstof

MKB Brandstof: beste voor zakelijk

v.a. €0,- p/m

4.1/5

Score: 4,1

Shell Recharge: beste gratis laadpas voor vakantie en snelladen

v.a. €0,00,- p/m

4/5

Score: 4,0

anwb

ANWB laadpas: beste gratis laadpas snelladen buitenland

v.a. €0,00,- p/m

4/5

Score: 4,0

elbizz

Elbizz laadpas: goedkoopste starttarief

v.a. €0,00,- p/m

4/5

Score: 3,8

Elektrisch rijden is de toekomst, en het is belangrijk om te weten hoe en waar je jouw elektrische auto kunt opladen. Een van de belangrijkste dingen om te overwegen bij het kiezen van een laadpas is of je wel of geen abonnement wilt.

In dit artikel bespreek ik de beste laadpassen zonder abonnement in Nederland. Ik heb verschillende laadpassen geprobeerd en mijn ervaringen gedeeld. Ook heb ik de ervaringen van andere gebruikers meegenomen in mijn beoordeling.

Totaal overzicht van gratis laadpassen

Naast de bovenstaande 5 providers, zijn er nog meer verschillende aanbieders van gratis passen. Hieronder vind je een overzicht:

AanbiederMaandelijkse kostenExtra kosten per laadsessieTarief publieke laadpalenTarief snelladers
ANWB Laadpas€ 3,99 / € 0,00€ 0,00 / € 0,34€ 0,57 / kWh€ 0,90 / kWh
Bonnet Laadpas€ 0,00 € 0,00 Regulier tarief aanbiederRegulier tarief aanbieder
Chargepoint Laadpas€ 0,00 € 0,00 Regulier tarief aanbiederRegulier tarief aanbieder
Coolblue Laadpas€ 4,00 / € 0,00€ 0,00 / € 0,40€ 0,60 / kWh€ 0,97 / kWh
E-Flux Laadpas€ 3,23 / € 0,00€ 0,00 / € 0,32Regulier tarief aanbiederRegulier tarief aanbieder
Ecotap Laadpas€ 0,00 € 0,02 / kWh€ 0,30 / kWh (Ecotap)€ 0,30 / kWh (Ecotap)
Elbizz Laadpas€ 0,00 € 0,06 Regulier tarief aanbiederRegulier tarief aanbieder
Elec2Go Laadpas€ 2,50 / € 0,00€ 0,00 Regulier tarief + € 0,02/kWhRegulier tarief + € 0,02/kWh
EV Company Laadpas€ 0,00 € 0,12 Regulier tarief + € 0,015/kWhRegulier tarief + € 0,015/kWh
Greenchoice Laadpas€ 0,00 € 0,36 (max €10,29/mnd)Regulier tarief + € 0,02/kWhRegulier tarief + € 0,02/kWh
GreenNL Laadpas€ 3,50 / € 0,00€ 0,00 / € 0,30Regulier tarief aanbiederRegulier tarief aanbieder
Maingau Laadpas€ 0,00 € 0,00 € 0,49 / kWh€ 0,75 / kWh (Ionity)
NL MAB Laadpas€ 0,00 € 0,11 Regulier tarief aanbiederRegulier tarief aanbieder
Shell Recharge€ 0,00 € 0,35 (max 20x/mnd)€ 0,51 / kWh€ 0,73 per kWh bij Shell, NewMotion variabel.
Vattenfall€ 0,00 / € 0,35€0,35 (niet-Vattenfall)Verschilt per regio, regulier tarief aanbiederVattenfall & McDonald's: €0,5566 / kWh, Overige: regulier tarief aanbieder + starttarief

Belangrijkste verschillen:

 • Netwerkdekking: Alle laadpassen bieden een uitgebreid netwerk in Nederland, maar er zijn verschillen in internationale dekking. De gratis laadpas van ANWB en Shell bieden een uitgebreide dekking in het buitenland, wat ze een goede keuze maakt voor mensen die vaak reizen. E-Flux en MKB Brandstof bieden ook internationale dekking, maar het is mogelijk dat hun netwerk niet zo uitgebreid is als dat van ANWB en Shell.
 • Abonnement: Geen van de genoemde laadpassen heeft maandelijkse kosten, wat ze allemaal aantrekkelijk maakt voor gebruikers die niet willen vastzitten aan maandelijkse kosten. Echter, sommige passen, zoals Elbizz, hebben een starttarief per laadsessie, wat kan oplopen als je vaak oplaadt. Als we kijken naar voordelige tarieven qua starttarief, dan komt Elbizz sterk uit de test.
 • Zakelijke functies: E-Flux en MKB Brandstof bieden specifieke zakelijke functies, zoals een aparte factuur voor zakelijke en privé-uitgaven en de mogelijkheid om meerdere passen te koppelen aan één account. Dit maakt deze passen bijzonder geschikt voor zakelijke gebruikers.
 • Toegang tot snelladers: Shell Recharge biedt toegang tot een groot aantal snelladers, wat handig is voor gebruikers die vaak lange afstanden afleggen en snel willen opladen. ANWB en Elbizz bieden ook toegang tot snelladers, maar het is onduidelijk hoe hun netwerk zich verhoudt tot dat van Shell.
 • Mobiele app: De meeste providers bieden een mobiele app waarmee je de dichtstbijzijnde openbare laadpaal kunt vinden en je laadsessies kunt bijhouden. Echter, de functionaliteit van de apps kan verschillen. Bijvoorbeeld, de app van E-Flux biedt de mogelijkheid om laadsessies te starten en stoppen vanuit de app, terwijl dit bij andere providers mogelijk niet het geval is.
 • Klantenservice: De kwaliteit van de klantenservice kan variëren tussen leveranciers. Uit de verzamelde reviews blijkt dat E-Flux over het algemeen positieve beoordelingen krijgt voor hun klantenservice, terwijl er bij andere aanbieders gemengde beoordelingen zijn.
 • Transparantie van tarieven: Sommige aanbieders, zoals Shell, worden geprezen om hun transparantie van tarieven, terwijl anderen, zoals MKB Brandstof, kritiek hebben gekregen vanwege onduidelijke tarieven en onverwachte kosten.

Zie ook:

👉 Laadpassen vergelijken
👉 Goedkope laadpassen
👉 Goedkope laadpassen
👉 Beste laadpalen

Onderzoeksmethode

Ik heb de producten onderzocht door de websites van de providers te bezoeken, klantbeoordelingen te lezen en de laadpassen zelf te gebruiken. De belangrijkste kenmerken die ik heb overwogen, zijn de dekking van het netwerk, de kosten (zowel kosten per maand als laadkosten), en de extra functies zoals een mobiele app of zakelijke functies.

Mijn aanpak was om eerst een algemeen overzicht te krijgen van wat elke aanbieder biedt en vervolgens gratis laadpas in de praktijk te testen om te zien hoe goed ze presteren.

Voordelen, inzichten en statistieken

Het kiezen van de juiste gratis laadpas kan bedrijven op verschillende manieren ten goede komen. Ten eerste kunnen de kosten worden verlaagd door een pas te kiezen zonder een vast bedrag per maand en met concurrerende laadtarieven. Ten tweede kan de efficiëntie worden verbeterd door een pas te kiezen met een uitgebreid netwerk, zodat werknemers altijd en overal kunnen opladen.

Ten slotte kunnen extra functies zoals een mobiele app of zakelijke functies het beheer van het wagenpark en de administratie vereenvoudigen.

Uit het Nationaal Laadonderzoek 2022 blijkt dat de tevredenheid over publieke laadinfrastructuur over het algemeen hoog is, maar er zijn nog steeds uitdagingen op het gebied van beschikbaarheid en transparantie van tarieven. Dit benadrukt het belang van het kiezen van een laadpas zonder abonnement met een uitgebreid netwerk en transparante tarieven.

Deze artikelen hebben mij geholpen om een beter inzicht te krijgen in de verschillende gratis laadpassen die beschikbaar zijn, de voor- en nadelen van elke pas, en de belangrijkste overwegingen bij het kiezen van een laadpas.

Overzicht van de beste gratis laadpassen zonder abonnement

Hieronder volgt een overzicht van de beste laadpassen zonder abonnement die ik heb geprobeerd, inclusief de voor- en nadelen van elke pas.

E-Flux – Beste gratis laadpas zonder abonnement

e-flux laadpas

Na het gebruik van de E-Flux laadpas, kan ik zeggen dat het een van mijn favorieten is voor normaal laden. Het netwerk is uitgebreid, wat betekent dat ik bijna overal in Nederland (volledige dekking) en Europa kan opladen. Dit is vooral handig voor mij omdat ik vaak op de weg ben voor werk en vakantie.

Belangrijkste kenmerken

 • Toegang tot meer dan 200.000 openbare laadpalen in Europa.
 • Geen terugkerende kosten.
 • Transparante tarieven: je betaalt alleen voor de stroom die je gebruikt.

Voordelen

 1. Groot netwerk: Ik had nooit problemen met het vinden van een publieke laadpaal, zelfs niet in afgelegen gebieden.

 2. Geen vaste kosten: Dit is een groot voordeel voor mij omdat ik niet graag vastzit aan maandelijkse kosten.

 3. Transparante tarieven: Ik vond het fijn dat ik alleen betaalde voor de stroom die ik gebruikte en dat er geen verborgen kosten waren.

Nadelen

Variabele tarieven: Hoewel de tarieven transparant zijn, kunnen ze variëren per laadpaal en aanbieder. Dit betekende dat ik soms meer betaalde dan ik had verwacht.

Prijsinformatie

De E-Flux laadpas is gratis aan te vragen. Er zijn geen vaste kosten. Je betaalt alleen voor de stroom die je gebruikt. De tarieven kunnen variëren per laadpaal en provider.

Eindoordeel

Deze gratis laadpas is een van mijn favorieten vanwege het uitgebreide netwerk en het feit dat er geen vaste kosten zijn. Het enige nadeel is dat de tarieven kunnen variëren, dus het is belangrijk om dit te controleren voordat je gaat laden.

Shell Recharge - Beste voor vakantie en snelladen

shell recharge laadpas

De Shell Recharge laadpas is een andere pas die ik regelmatig gebruik. Ik vind het vooral handig voor snelladen en voor het opladen tijdens vakanties over de grens.

Belangrijkste kenmerken

 • Toegang tot meer dan 275.000 laadpalen in heel Nederland en Europa.

 • Geen vaste kosten.

 • Transparante tarieven: je betaalt alleen voor de stroom die je gebruikt.

Voordelen

 1. Snelladen: Ik vond dat de Shell Recharge laadpas bijzonder goed werkte bij het snelladen.

 2. Buitenlandse dekking: Goede dekking, tijdens mijn vakantie had ik geen problemen met het vinden van een openbare laadpaal.

 3. Geen vaste kosten: Net als bij de E-Flux pas, waardeer ik het feit dat er geen maandelijkse kosten zijn.

Nadelen

Variabele tarieven: Ook hier kunnen de tarieven variëren per plek en aanbieder, wat soms voor verrassingen zorgde op mijn factuur.

Prijsinformatie

De Shell laadpas is gratis aan te vragen. Er zijn geen kosten voor een abonnement. Je betaalt alleen voor de stroom die je gebruikt. De tarieven kunnen variëren per laadpaal en aanbieder.

Eindoordeel

De Shell Recharge laadpas is mijn go-to pas voor snelladen en voor het publiek laden over de grens. Het heeft een uitgebreid netwerk en er zijn geen vaste kosten. Het enige nadeel is dat de tarieven kunnen variëren per laadpaal en aanbieder.

MKB Brandstof - Beste voor zakelijk

mkb brandstof laadpas

Als ondernemer heb ik ook de MKB Brandstof laadpas geprobeerd. Deze pas is speciaal ontwikkeld voor ondernemers en biedt een aantal handige functies voor zakelijk gebruik.

Belangrijkste kenmerken

 • Goede dekking, toegang tot meer dan 300.000 plekken in heel Europa.
 • Geen vaste kosten.
 • Transparante tarieven: je betaalt alleen voor de stroom die je gebruikt en krijgt het overzichtelijk te zien op een maandelijkse factuur.

Voordelen

 1. Zakelijke functies: De MKB Brandstof app biedt handige functies voor ondernemers, zoals een overzicht van je uitgaven en de mogelijkheid om je administratie te beheren.

 2. Groot netwerk: Net als de andere passen, biedt de MKB Brandstof laadpas toegang tot een uitgebreid netwerk van laadpunten in Nederland en Europa.

 3. Geen vaste kosten: Ook hier zijn er geen kosten voor een abonnement, wat ik altijd waardeer.

Nadelen

Variabele tarieven: De tarieven kunnen variëren per plek en aanbieder, wat betekent dat je soms meer betaalt dan je had verwacht.

Prijsinformatie

De laadpas is gratis aan te vragen. Er zijn geen vaste kosten. Je betaalt alleen voor de stroom die je gebruikt. De tarieven kunnen variëren per plek en aanbieder.

Eindoordeel

De laadpas is een goede keuze voor ondernemers vanwege de handige zakelijke functies in de app. Het heeft een uitgebreid netwerk en er zijn geen vaste kosten. Het enige nadeel is dat de tarieven kunnen variëren per plaats en aanbieder.

ANWB Laadpas – Beste voor snelladen in het buitenland

anwb laadpas

Deze gratis laadpas is een andere pas die ik regelmatig gebruik, vooral voor snelladen over de grens. Het biedt toegang tot nagenoeg alle openbare laadpunten in Nederland en de meeste laadpalen in het buitenland.

Belangrijkste kenmerken

 • Toegang tot nagenoeg alle openbare laadpunten in Nederland en de meeste laadpalen in het buitenland.

 • Geen standaard kosten per maand.

 • Transparante tarieven: je betaalt alleen voor de stroom die je gebruikt.

Voordelen

 1. Snelladen in het buitenland: Ik vond dat de pas bijzonder goed werkte bij snelladers in het buitenland.

 2. Uitgebreide dekking: Ik had geen problemen met het vinden van een laadpunt, zelfs niet in afgelegen gebieden.

 3. Geen vaste kosten: Net als bij de andere passen, waardeer ik het feit dat er geen maandelijkse kosten zijn.

Nadelen

Variabele tarieven: Ook hier kunnen de tarieven variëren per plek en aanbieder, wat soms voor verrassingen zorgde op mijn factuur.

Prijsinformatie

De laadpas is gratis aan te vragen. Er zijn geen vaste kosten. Je betaalt alleen voor de stroom die je gebruikt. De tarieven kunnen variëren per laadpunt en aanbieder.

Eindoordeel

De gratis laadpas van ANWB is mijn favoriet voor snelladen over de grens. Het heeft een uitgebreid netwerk en er zijn geen maandelijkse abonnementskosten. Het enige nadeel is dat de tarieven kunnen variëren per laadpunt en aanbieder.

Ik hoop dat dit overzicht je helpt bij het kiezen van de beste laadpas voor jouw behoeften. Het is belangrijk om te overwegen hoe vaak je plant te laden, waar je plant te laden (binnenland of over de grens), en of je bereid bent om maandelijkse abonnementskosten te betalen. Voor mij persoonlijk zijn de E-Flux en Shell passen mijn favorieten voor dagelijks gebruik, terwijl de ANWB mijn go-to is voor snelladen over de grens.

Veelgestelde vragen

Gratis oplaadpunten voor elektrische auto’s zijn te vinden bij sommige bedrijven, openbare parkeerplaatsen en laadstations van sommige gemeenten.

Bij sommige openbare laadpunten kan je zonder laadpas laden, maar de meeste laadpunten vereisen wel een laadpas.

Laden bij iKea en Lidl is niet altijd gratis, het hangt af van het beleid van de specifieke locatie en het type laadpaal dat wordt gebruikt.