Gratis laadpas zonder abonnement

Beste laadpas zonder abonnement

Elektrisch rijden wordt steeds populairder, en met deze groeiende trend neemt ook het belang van een toegankelijke laadinfrastructuur toe. Gratis laadpassen zonder abonnement zijn aantrekkelijk voor zowel consumenten als het milieu, en bieden elektrische voertuig (EV) rijders een toegankelijke en betaalbare optie om hun auto op te laden bij openbare laadpalen. In dit artikel bespreken we de beste gratis laadpassen zonder abonnement, de voordelen en hoe je de beste laadpas kunt vinden voor jouw behoeften.

Hoewel de laadpassen zelf gratis zijn, kunnen de tarieven voor het laden variëren. Over het algemeen worden de kosten per laadbeurt berekend op basis van het starttarief en de prijs per kWh. Hieronder staan de tarieven van de top 5 providers:

eflux

E Flux laadpas

v.a. €0,00 p/m

4.7/5

Score: 4.7

coolblue laadpas

Coolblue laadpas

v.a. €0,00 p/m

4.3/5

Score: 4.3

Shell Recharge

v.a. €0,00,- p/m

4/5

Score: 4,0

anwb

ANWB laadpas

v.a. €0,00,- p/m

4/5

Score: 4,0

elbizz

Elbizz laadpas

v.a. €0,00,- p/m

4/5

Score: 3,8

Wat zijn laadpassen en hoe werken ze?

Een laadpas is een pasje of app die gebruikt wordt om openbare laadpalen te activeren en te betalen voor het laden van je elektrische auto. Er zijn verschillende soorten laadpassen: abonnement-gebaseerd, pay-as-you-go, en gratis passen zonder abonnement. Deze passen zijn compatibel met de meeste publieke laadpalen en zorgen ervoor dat je zorgeloos kunt laden bij een openbare laadpaal.

Waarom een gratis laadpas?

Een gratis pas biedt verschillende voordelen:

Totaal overzicht van gratis laadpassen

Naast de top 5 zijn er ook andere populaire providers van gratis passen. Hieronder vind je een totaal overzicht:

AanbiederMaandelijkse kostenExtra kosten per laadsessieTarief publieke laadpalenTarief snelladers
ANWB Laadpas€ 3,99 / € 0,00€ 0,00 / € 0,34€ 0,57 / kWh€ 0,90 / kWh
Bonnet Laadpas€ 0,00 € 0,00 Regulier tarief aanbiederRegulier tarief aanbieder
Chargepoint Laadpas€ 0,00 € 0,00 Regulier tarief aanbiederRegulier tarief aanbieder
Coolblue Laadpas€ 4,00 / € 0,00€ 0,00 / € 0,40€ 0,60 / kWh€ 0,97 / kWh
E-Flux Laadpas€ 3,23 / € 0,00€ 0,00 / € 0,32Regulier tarief aanbiederRegulier tarief aanbieder
Ecotap Laadpas€ 0,00 € 0,02 / kWh€ 0,30 / kWh (Ecotap)€ 0,30 / kWh (Ecotap)
Elbizz Laadpas€ 0,00 € 0,06 Regulier tarief aanbiederRegulier tarief aanbieder
Elec2Go Laadpas€ 2,50 / € 0,00€ 0,00 Regulier tarief + € 0,02/kWhRegulier tarief + € 0,02/kWh
EV Company Laadpas€ 0,00 € 0,12 Regulier tarief + € 0,015/kWhRegulier tarief + € 0,015/kWh
Greenchoice Laadpas€ 0,00 € 0,36 (max €10,29/mnd)Regulier tarief + € 0,02/kWhRegulier tarief + € 0,02/kWh
GreenNL Laadpas€ 3,50 / € 0,00€ 0,00 / € 0,30Regulier tarief aanbiederRegulier tarief aanbieder
Maingau Laadpas€ 0,00 € 0,00 € 0,49 / kWh€ 0,75 / kWh (Ionity)
NL MAB Laadpas€ 0,00 € 0,11 Regulier tarief aanbiederRegulier tarief aanbieder
Shell Recharge€ 0,00 € 0,35 (max 20x/mnd)€ 0,51 / kWh€ 0,73 per kWh bij Shell, NewMotion variabel.
Vattenfall€ 0,00 / € 0,35€0,35 (niet-Vattenfall)Verschilt per regio, regulier tarief aanbiederVattenfall & McDonald's: €0,5566 / kWh, Overige: regulier tarief aanbieder + starttarief

Wil je alle laadpassen vergelijken, kijk dan hier. Kijk hier als je op zoek bent naar goedkope laadpassen. Als je een benzine auto hebt, kijk dan naar tankpassen.

Factoren die de laadkosten beïnvloeden

De kosten voor het opladen van een EV met een gratis laadpas kunnen variëren op basis van verschillende factoren:

Gratis laadpas zonder abonnement verkrijgen en activeren

Om een gratis laadpas zonder abonnement te verkrijgen en activeren, volg je de onderstaande stappen:

 1. Kies een provider: Vergelijk de beste gratis laadpassen en selecteer de provider die het beste aansluit bij jouw behoeften.

 2. Aanvragen: Bezoek de website en vraag de gratis laadpas aan.

 3. Activeren: Activeer de laadpas volgens de instructies van de aanbieder. Dit kan meestal online of via een app.

 4. Laden: Gebruik de laadpas zodat je je elektrische auto publiek laden kan bij compatibele laadpalen en snelladers.

Dekking en toegankelijkheid

laden

De landen en toegankelijkheid van passen zonder abonnement variëren per aanbieder. Hier zijn enkele aspecten die je in overweging moet nemen:

 1. Nationale dekking: Zorg ervoor dat de laadpas compatibel is met een groot aantal openbare laadpalen en snelladers in jouw land.

 2. Europese dekking: Als je van plan bent om met je EV naar het buitenland te gaan, is het belangrijk dat je laadpas toegang biedt tot laadstations in andere Europese landen.

 3. Snelladen: Controleer of de laadpas compatibel is met snelladers, aangezien deze een hoger laadvermogen hebben en je auto sneller opladen.

 4. Beschikbare laadpunten: Een goede dekking is cruciaal voor het gemak van het opladen van je auto. Kies een laadpas die toegang biedt tot een groot netwerk van laadpunten.

 

Tips voor het gebruik van gratis passen

laadstation

Om optimaal gebruik te maken van je pas, zijn hier enkele tips:

 • Houd je factuur in de gaten:
  Hoewel er geen abonnementskosten zijn, worden er nog steeds kosten in rekening gebracht voor het laden. Controleer regelmatig je factuur om verrassingen te voorkomen.

 • Vergelijk kosten:
  Het is belangrijk om kosten te vergelijken tussen verschillende providers van laadpassen, zodat je kunt profiteren van de beste prijs per kWh.

 • Plan je route:
  Gebruik apps of websites om laadstations langs je route te vinden die compatibel zijn met je laadpas, zodat je nooit zonder stroom komt te zitten.

 • Houd rekening met het laadvermogen:
  Snelladen is vaak duurder dan normaal laden, maar het kan de laadtijd aanzienlijk verkorten. Overweeg je opties en bepaal wat het beste is voor jouw situatie.

 • Wees voorbereid op extra kosten:
  In sommige gevallen kunnen er extra kosten in rekening worden gebracht, zoals transactiekosten of kosten voor het gebruik van snelladers. Lees de voorwaarden van je laadpas om hier op de hoogte van te zijn.

 • Overweeg een back-up laadpas:
  Het kan handig zijn om een extra laadpas bij je te hebben voor het geval je een laadpunt tegenkomt dat niet compatibel is met je primaire laadpas. Dit kan bijvoorbeeld een laadpas van een energiebedrijf of een andere aanbieder zijn.

Voor- en nadelen van gratis passen

Het kiezen van een gratis pas biedt verschillende voordelen voor EV-eigenaren. Maar hoewel gratis laadpassen aantrekkelijk kunnen zijn vanwege de afwezigheid van abonnementskosten, zijn er enkele nadelen verbonden aan het gebruik ervan:

Voordelen gratis laadpas

Nadelen gratis laadpas

Soorten laadstations: normaal en snelladen

snelladen

Er zijn verschillende soorten laadstations beschikbaar voor EV’s:

 • Normaal laden: Deze laadpalen bieden een laadvermogen tot 22 kW, waardoor ze geschikt zijn voor dagelijks gebruik. Het laden van een lege batterij kan enkele uren duren, afhankelijk van de capaciteit van de accu en het laadvermogen van het station.

 • Snelladen: Met laadvermogens tussen 50 kW en 150 kW kunnen snelladers de laadtijd aanzienlijk verkorten. Het laden van een lege batterij kan tussen de 20 minuten en een uur duren. Snelladen raden wij aan voor langere reizen en als je snel weer de weg op wilt.

 • Ultra snelladen: Deze laadstations bieden laadvermogens van meer dan 350 kW, waardoor het opladen van een lege batterij in slechts enkele minuten kan plaatsvinden. Ultra snelladen is echter nog niet op grote schaal beschikbaar en is mogelijk niet compatibel met alle elektrische voertuigen.

Laden in het buitenland

Het gebruik van je gratis laadpas zonder abonnement in het buitenland kan een uitdaging zijn, afhankelijk van de dekking en compatibiliteit van je laadpas. Houd rekening met de volgende factoren wanneer je in het buitenland met je EV wilt rijden:

 • Dekking: Controleer of je laadpas compatibel is met laadstations in het land waar je naartoe reist. Sommige passen bieden volledige dekking in Europa, terwijl andere beperkt zijn tot specifieke landen.

 • Tarieven: Laadtarieven kunnen variëren tussen landen en providers. Houd rekening met eventuele hogere kosten bij het opladen van je EV in het buitenland.

 • Valuta: Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van eventuele valutaconversies en de impact die dit kan hebben op de kosten van het opladen van je EV.

Tips voor het kiezen van de beste gratis laadpas zonder abonnement

Bij het kiezen van de beste gratis laadpas zonder abonnement voor jouw behoeften, overweeg dan de volgende tips:

 • Vergelijk tarieven: Bekijk de tarieven van verschillende aanbieders en kies degene die het meest concurrerend zijn voor jouw situatie. Houd rekening met zowel de prijs per kWh als eventuele starttarieven of hogere kosten.

 • Controleer de landen: Zorg ervoor dat de laadpas die je kiest genoeg mogelijkheden biedt in de gebieden waar je vaak rijdt. Dit omvat zowel de beschikbaarheid van publieke laadpalen als de compatibiliteit met verschillende laadstations.

 • Kijk naar gebruikerservaringen: Lees beoordelingen en recensies van andere EV-eigenaren om te leren over hun ervaringen met verschillende laadpassen. Dit kan je helpen bij het bepalen van de betrouwbaarheid en gebruiksgemak van de laadpas.

 • Overweeg je reisbehoeften: Als je vaak lange afstanden aflegt of regelmatig in het buitenland rijdt, kies dan een laadpas met compatibiliteit in meerdere landen.

Veelgestelde vragen

Gratis oplaadpunten voor elektrische auto’s zijn te vinden bij sommige bedrijven, openbare parkeerplaatsen en laadstations van sommige gemeenten.

Bij sommige openbare laadpunten kan je zonder laadpas laden, maar de meeste laadpunten vereisen wel een laadpas.

Laden bij iKea en Lidl is niet altijd gratis, het hangt af van het beleid van de specifieke locatie en het type laadpaal dat wordt gebruikt.