De Verkeersonderneming wint RWS Data Cup

Het data-analyseteam van De Verkeersonderneming is de winnaar van de allereerste RWS Data Cup. Met het project ‘Rijgedrag’, dat in 2017 werd opgestart, kan op basis van gedegen onderzoek het rijgedrag van automobilisten en daarmee ook de doorstroming op de weg worden beïnvloed met slimme rij-adviezen.

“We zijn heel trots op deze waardering – nog wel door ons ‘moederbedrijf’ Rijkswaterstaat – voor onze datagedreven aanpak”, zegt programmamanager Gerard Eijkelenboom. “Dit voelt als erkenning voor ons pionierswerk en zien het we als aanmoediging om door te gaan op de ingeslagen weg.”

Het data-analyseteam van De Verkeersonderneming bekijkt verkeersstromen op basis van data-analyses en kwalitatief en kwantitatief onderzoek. Dat doet het team in samenwerking met Flitsmeister, ANWB, ULU en SD Insights. Op basis daarvan kan het rijgedrag van automobilisten en de verkeersstromen niet alleen in kaart worden gebracht, maar ook worden beïnvloed met behulp van rij-adviezen aan weggebruikers.

Voor de RWS Data Cup 2019 hadden maar liefst 10 teams zich opgegeven met hun data-project. Dat leverde een grote verscheidenheid op aan projecten uit de verschillende afdelingen van RWS. De projecten liepen uiteen van snelle inzet van weginspecteurs (WIS) en online monitoring tot een betere analyse van het ligplaatsen(beleid) en de inzet van de NIS Areaaltabel voor budgetbewaking. Chief Data Officer (CDO) Roeland Allewijn reikte aan De Verkeersonderneming de RWS Data Cup uit. Het winnende team mag tijdens het eerstvolgende Datacafé een presentatie verzorgen. De tweede plek was voor het RWS-programma Vitale Assets, het Team data-analyse van zienswijzen eindigde op de derde plaats.

De RWS Data Cup is dit jaar voor het eerst uitgereikt ter gelegenheid van de Week van de Data. Hiermee vestigt RWS extra aandacht op het belang van data, een belangrijk fundament voor beslissingen.

Over ons

De Verkeersonderneming is in 2008 opgericht door het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat, gemeente Rotterdam, Metropoolregio Rotterdam Den Haag en het Havenbedrijf Rotterdam, met als doel het bereikbaar houden van (haven, stad & regio) Rotterdam.