Duizend Vlaardingers doen al mee

17 december 2020


Inleveren van boeken, elektrische apparaten, speelgoed en textiel

Inwoners van de wijken Vlaardingen Ambacht en Holy Noord kunnen kosteloos boeken, (kleine) elektrische apparaten, speelgoed en textiel op laten halen. In Nederland wordt maar liefst driekwart van al het textiel nog bij het restafval weggegooid. Ook 25 procent van alle elektronische apparaten wordt niet naar de milieustraat of kringloop gebracht. Het doel van deze pilot is om deze spullen te hergebruiken of te recyclen. “Je hoeft te spullen niet meer weg te brengen, maar je maakt een afspraak en zet het voor de deur. Ik heb direct mijn kasten opgeruimd,” aldus een enthousiaste deelnemer. Byewaste BV is de drijvende kracht achter dit initiatief dat in samenwerking met Irado, kringloopwinkel Het Goed, Mobility Lab en de gemeente Vlaardingen wordt uitgevoerd.

Boeken, (kleine) elektrische apparaten, speelgoed en textiel zijn materialen die nog vaak bij het restafval belanden. Met het gratis thuis ophalen van deze spullen wordt het voor de inwoners makkelijk om deze spullen te scheiden: het wordt aan huis opgehaald op een moment dat voor hen geschikt is. De opgehaalde spullen worden indien nodig gerepareerd en verkocht door Het Goed. Spullen die niet meer hergebruikt kunnen worden, gaan naar de milieustraat om aan te bieden  voor recycling.

Hoe werkt het?
Vlaardingers die interesse hebben om mee te doen, kunnen de Byewaste-app (voor iOs en Android) downloaden. Via de app kunnen ze makkelijk een afspraak maken om de spullen op te laten halen. Op de dag van de afspraak kunnen de spullen voor de voordeur worden neergezet in een doos of tas. Thuisblijven is niet nodig. Op deze manier wordt het nog makkelijker om bijvoorbeeld elektronische apparaten te recyclen. Je hoeft ze niet naar de Milieustraat te brengen of naar de Kringloop. Het enige dat mensen hoeven te doen is een afspraak maken en de spullen voor de deur neerzetten.

Over de samenwerking
Irado en Byewaste werken samen om het milieu te verbeteren. Byewaste is een milieuorganisatie geboren aan de TU Delft. Samen met Irado zijn ze op zoek naar de beste manier om materialen te verzamelen die niet meer worden gebruikt. Items die hergebruikt, of op de juiste manier gerecycled kunnen worden. Daarmee winnen we grondstoffen terug en verminderen we de hoeveelheid restafval. Dat is winst voor het milieu. Mobility Lab en de gemeente Vlaardingen ondersteunen dit initiatief. Het Goed haalt de spullen op.

Fotobijschrift: Jeffrey van Steenes (NV Irado), Bas Boerman (Het Goed), Francisco Rivera (Byewaste) werken samen om meer BEST-spullen in te zamelen in Vlaardingen.

Over ons

De Verkeersonderneming is in 2008 opgericht door het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat, gemeente Rotterdam, Metropoolregio Rotterdam Den Haag en het Havenbedrijf Rotterdam, met als doel het bereikbaar houden van (haven, stad & regio) Rotterdam.