Fietsen is vrijheid

23 februari 2021


Jessica de Korte is fietser in hart en nieren. Naast haar werk als fiets- en reisjournalist voor Nederlandse en internationale media heeft ze een eigen YouTube kanaal, Fietsvlogger. Op haar kanaal deelt ze onder andere mooie fietsroutes, nieuwe fietsgadgets en vertelt ze over hoe ze haar passie voor fietsen combineert met haar aandoening Genoeg redenen om met haar in gesprek te gaan over dit onderwerp.

“Vanaf mijn tienerjaren ben ik eigenlijk al een echte fietser. Mijn vriendinnen pakten altijd de tram naar school, maar dat vond ik vooral tijdens de spits te druk. Daarnaast ging ik in de vakanties fietsen op Texel en Friesland en op mijn zestiende met mijn vriendje naar België. Ik ben eigenlijk niet anders gewend. Wat ik heerlijk vind aan fietsen is de vrijheid. Gewoon de bordjes volgen en zien waar je uitkomt.” aldus de Korte.

Een van de onderwerpen die Jessica in haar vlogs aansnijdt is haar ziekte, fibromyalgie. “Het is voor mij belangrijk om in beweging te blijven. Fietsen is eigenlijk mijn ‘pilletje’. Door mijn aandoening krijg ik snel last van stijve spieren. Door te fietsen blijft mijn lichaam soepel en worden mijn spieren, in tegenstelling tot andere sporten zoals hardlopen, niet te zwaar belast.”

De korte weet haar twee hobby’s fietsen en reizen mooi met elkaar te combineren. “Ik ben een paar keer vanuit Nederland naar mijn vakantiebestemming gefietst, maar meestal ga ik naar een bestemming om daar te fietsen.” Haar mooiste fietsreis? “Ik heb eigenlijk niet een favoriet. Elke reis uniek. Een reis die ik heel mooi vond om te maken was mijn reis langs de westkust van Amerika. Daar kun je als fietser voor $5 overnachten in de staatsparken. Naast de natuur heb je ook nog steden zoals Los Angeles en San Francisco. Een mooie combinatie tussen de wilde natuur en dynamische steden.”

Je verwacht misschien dat Jessica meerdere fietsen bezit, maar niks is minder waar. “Toevallig heb ik laatst een fiets gewonnen. Maar eigenlijk heb ik momenteel alleen een hybride vakantiefiets. Het voordeel daarvan is dat je zowel aan de voor- en achterkant bagage kwijt kunt. Ook zijn de banden breder, ideaal voor stukken waarop je geen asfalt hebt. Nu ik door de lockdown vooral in Nederland fiets zie je hoe goed de fietsinfrastructuur in ons land is georganiseerd. Ik ben ook nog jurylid van de Fietsroute van het Jaar, die jaarlijks wordt uitgereikt op de Fiets en Wandelbeurs. Met twee andere juryleden kiezen we de beste, nieuwe fietsroutes, die we zelf uittesten. Zo willen we landen stimuleren hun fietsroutes beter in te richten.”

“Waar een goede fiets aan moet voldoen hangt af van je behoefte. Als je vooral in steden fietst is een goede stadsfiets belangrijk waar je rechtop zit en het overzicht kunt behouden. Ga je een lange tocht maken? Dan is een hybride fiets met veel versnellingen en goede banden een fijne fiets. Bij elke fiets is natuurlijk goede verlichting belangrijk. Ik heb zelf een naafdynamo, die zit in je wiel en als je trapt wek je zelf de energie op. Je verlichting gaat in de tunnel automatisch aan en je kunt je telefoon opladen. En het belangrijkste, het werkt eigenlijk altijd. Goede remmen heb je ook altijd nodig. Ook die heb je in verschillende soorten en maten.”

Heeft fietsen ook nadelen? “Uiteraard. Je kunt soms behoorlijk nat worden en het kan koud zijn. Gelukkig regent het meestal niet lang. Maar als je net als ik dagen achter elkaar fietst dan heb je ook wel eens meerdere dagen last van de regen. Aan de andere kant kun je je daarna lekker opwarmen. Eigenlijk wegen de nadelen niet op tegen de voordelen. Het is gewoon een geweldige manier om de omgeving te ontdekken. Je komt op plekken waar je met de auto niet kunt komen. Het is een makkelijke manier om in beweging te blijven, helpt bij mijn ziekte en het klinkt misschien cliché, maar je maakt wel altijd je hoofd leeg tijdens een fietstocht en versterkt ook de creativiteit. Bij drukte en deadlines helpt een fietstochtje om zaken in mijn hoofd te organiseren en schrijf ik sommige verhalen alvast voor in mijn hoofd.”

Tot slot geeft Jessica als tip mee voor de twijfelaars: “Ga het gewoon doen. Ik heb ook momenten dat ik geen zin heb, maar inmiddels weet ik dat ik mij altijd beter voel als ik toch op die fiets ben gestapt.”

Over ons

De Verkeersonderneming is in 2008 opgericht door het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat, gemeente Rotterdam, Metropoolregio Rotterdam Den Haag en het Havenbedrijf Rotterdam, met als doel het bereikbaar houden van (haven, stad & regio) Rotterdam.