Herontdek de fiets! Auto eruit, e-bike en deelauto erin

6 januari 2021


Als gepensioneerd zzp-er is Roy Grünewald nog altijd actief als adviseur, columnist en theatermaker. Fietsen deed hij eigenlijk vanaf zijn studententijd al niet meer. Via facebook zag hij de e-bike probeeractie van Ways2go. Een buitenkansje, zo redeneerde Roy. Hij probeerde vijf dagen lang kosteloos een elektrische fiets en is overtuigd. “Zodra de coronacrisis voorbij is verkoop ik mijn auto en schaf ik een e-bike en abonnement op een deelauto aan.”

“Tja, het was eigenlijk nooit nodig,” reageert hij op de vraag waarom hij al zo lang niet meer had gefietst. “Ik had vrijwel altijd een auto van de zaak en daarmee ging ik overal naartoe. Ik woon in de binnenstad van Gorinchem, dus de boodschappen haal ik lopend. Normaliter geef ik colleges door het hele land heen, maar die hogescholen zijn eigenlijk altijd goed te bereiken met het openbaar vervoer. Een tijdje terug realiseerde ik me de kosten van die auto die grotendeels stil voor de deur staat.”

“Toen ik een tijd terug in Rome was, heb ik eens een e-bike geprobeerd en dat beviel heel goed. Ik heb bij de VVV weleens gevraagd wat het kost om een elektrische fiets te huren om het te proberen, maar dat heb ik toch niet gedaan. Dus toen jullie actie voorbijkwam dacht ik: ik moet het gewoon gaan doen. Het aanmelden was heel simpel en makkelijk. Bij Riveer in Gorinchem kon ik de fiets ophalen. Er was iemand aanwezig om uitleg over de e-bike te geven.” Iedere dag fietste hij zo’n 40-50 kilometer. “Ik heb echt heel mooie routes gefietst,” vertelt Roy enthousiast. “Het is mij erg goed bevallen. Ik vond het fijn om zo in de buitenlucht te zijn.”

In het AD/Rivierenland van zaterdag 22 augustus jl. besteedde Roy in zijn column aandacht aan zijn ervaringen met de e-bike. Uit de column: ‘Ik ontdekte een nieuwe dynamiek van reizen. In slow motion zweefde ik bijna over de vlakke, eindeloze weidevelden, akkers en het rivierenlandschap. Het was genieten van prachtige Hollandse wolkenluchten. Genieten van de vredigheid van grazende koeien en schapen en af en toe een zweem van mestgeuren die me deden denken aan mijn jeugd op het Brabantse platteland. Een echte slowcation, vlakbij huis, maar ook dit is een stukje Europa. Zo bracht corona toch iets goeds. Nou ja, behalve spiermijn en een zere kont!’

Zodra de coronacrisis voorbij is, schaft Roy een elektrische fiets en een abonnement voor een deelauto aan. De probeeractie heeft hem geholpen de knoop door te hakken. “Het is echt goed dat deze actie er is en mensen het zo vrijblijvend kunnen proberen.”

Zijn oproep aan mensen die, net als Roy, niet regelmatig gebruik maken van de fiets is duidelijk: Herontdek de fiets!

Over ons

De Verkeersonderneming is in 2008 opgericht door het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat, gemeente Rotterdam, Metropoolregio Rotterdam Den Haag en het Havenbedrijf Rotterdam, met als doel het bereikbaar houden van (haven, stad & regio) Rotterdam.