Kansen voor probeerpools bij bedrijfsverzamelgebouwen

19 november 2020


Willem de Klerk beheert de exploitatie van het ONS-gebouw, bedrijfsverzamelpand, in Schiedam. Hij ziet voor de probeerpools bij bedrijven kansen om de actie meer te richten op bedrijfsverzamelgebouwen. Natuurlijk probeerde hij zelf ook de VanMoof, een van de probeerfietsen die 3 maanden bij ONS stond. “Op basis van mijn ervaring in de probeerperiode heb ik er zelf een aangeschaft,” aldus Willem.

“Niet alle mensen wonen op (e-)fietsafstand van het werk,” begint Willem zijn verhaal, “maar de probeerpool kan ook ingezet worden voor zakelijke ritten tussendoor. Mensen hebben bijvoorbeeld een afspraak een paar kilometer verderop en pakken daar nu de auto voor. Daar is zo’n fiets in de probeerpool ook prima geschikt voor. Alleen het systeem is daar nu niet op ingericht. Je kunt de fietsen nu voor 1 week proberen. Misschien een idee om ook fietsen te hebben die je per uur kunt reserveren.” Willem vroeg bij de probeerpool voor ONS specifiek om een VanMoof. “In dit gebouw werken veel jonge mensen aan verschillende innovaties. Dan is het goed om daar ook een hippe fiets neer te zetten.” Dat hij daar gelijk in kreeg, bleek wel uit de reserveringen. De VanMoof was veel vaker geboekt dan de andere ‘normale’ elektrische fietsen.

Op de vraag of het aanmelden, het neerzetten van zo’n pool en de back-office goed geregeld was, antwoordt Willem: “Het was eigenlijk te goed geregeld. Er zijn behoorlijk wat partijen mee bezig en soms is onduidelijk wie nu precies waarvan is. Maar iedereen was goed op de hoogte van de stand van zaken, wensen en behoeften, dus het regelen van de pool was eigenlijk vrij simpel.”

Hij woont zelf in Rotterdam en probeerde de VanMoof uiteraard ook. “Deze fiets is wel echt een slag apart. Hij is sneller dan een normale elektrische fiets en ziet er stoer uit. Zeker als je nog ergens een tussenstop moet maken, ben je met de VanMoof sneller dan met de auto. Daarbij heb je beweging en ben je lekker buiten. Ik vond het fijn om het een week te kunnen proberen en te kijken hoe ik het zou ervaren. Nu heb ik er zelf een aangeschaft. Ik kijk per dag of ik de auto of de VanMoof pak. Dat hangt af van mijn afspraken en de locaties én van de weersverwachting. Als de kans groot is dat ik een nat pak ga halen, pak ik de auto.”

Over ons

De Verkeersonderneming is in 2008 opgericht door het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat, gemeente Rotterdam, Metropoolregio Rotterdam Den Haag en het Havenbedrijf Rotterdam, met als doel het bereikbaar houden van (haven, stad & regio) Rotterdam.