Mobility insights #2: even via de snelweg

Het algemene beeld is dat er op snelwegen lange afstanden wordt afgelegd. Echter, uit de meeste onderzoeken blijkt dat veel automobilisten de snelweg maar voor korte afstand gebruiken. Vaak is het stedelijk verkeer dat naar een ander deel van de stad moet en dus een stukje snelweg pakt. Nu beschikte ons datateam over geanonimiseerde kentekendata (dat is dus data waarvan het kenteken niet meer te achterhalen is) op en rond de Rotterdamse ruit (snelwegen rond Rotterdam).

Figuur 1 12%+8% =20% van A20 spitsverkeer rijdt over slechts 8 km!

20% van knelpunt A20 gebruikers gebruikt slechts circa 8 kilometer snelweg
Aan de hand van de circa 40 locaties waar we data van hadden, construeerden we het plaatje uit figuur 1. Onze conclusie: 20% van wat bij de rode pijl in de spits rijdt, komt van Prins Alexander en aanpalende wijken en gaat richting Rotterdam Centrum. Een stuk snelweg van ongeveer 8 kilometer. En ook nog eens tussen gebieden waar treinen, metro’s, trams en bussen rijden, en fietspaden aanwezig zijn. Waarom doen mensen dit? En zijn de alternatieven niet goed genoeg? Of zijn er andere redenen?

Gezamenlijk op nader onderzoek uit
Daarom zijn we samen onder andere de Metropoolregio Rotterdam Den Haag, RET, CBS, gemeente Rotterdam gestart met een gezamenlijk (data)onderzoek naar wat we met elkaar weten over verplaatsing tussen beide gebieden en de drijfveren. En wij zijn erg benieuwd naar wat daar uit gaat komen……

Over deze blog:
Deze blog is gebaseerd op de ervaringen van het data analyseteam van De Verkeersonderneming en geschreven door Gerard Eijkelenboom. Komend half jaar zullen we 2 maal per maand onze ervaringen delen. Complimenten of feedback is welkom op info@verkeersonderneming.nl of Gerard.eijkelenboom@verkeersonderneming.nl

 

Over ons

De Verkeersonderneming is in 2008 opgericht door het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat, gemeente Rotterdam, Metropoolregio Rotterdam Den Haag en het Havenbedrijf Rotterdam, met als doel het bereikbaar houden van (haven, stad & regio) Rotterdam.