Probeeractie e-bike mooie test voor grote aankoop

Dagelijks reist Anita Zwart tussen Spijkenisse en Rotterdam. “Eigenlijk altijd met de auto, want met het ov is de reistijd een stuk langer.” Via Ways2go deed ze mee met de probeer een e-bike actie waarbij de e-bike gratis vijf dagen lang kan worden geprobeerd. “De actie was voor mij een mooie manier om op verantwoorde wijze een grote aankoop te doen. Ik kon nu een week lang proberen of ik met een e-bike makkelijk naar het werk kon komen.” En dat was het geval, want Anita schafte vervolgens zelf een elektrische fiets aan om mee naar het werk te gaan.

Anita werkt als milieu-inspecteur bij gemeente Rotterdam en dat is zeker geen 9-tot-5 baan. “Ik werk in verschillende diensten waarbij de laatste dienst eindigt om 22.30 uur, uitzonderingen daargelaten. Ik ging eigenlijk altijd met de auto, omdat de ov-verbinding tussen Spijkenisse en Kleinpolderplein niet optimaal is. Met de auto doe ik er zo’n 18 minuten over en met het ov 5 kwartier. Toen ik bij mijn vorige werkgever werkte, ging ik wel altijd met het ov en deed ik veel van mijn werk op de fiets. Dus ik miste nu wel echt een stuk beweging op de dag en dacht al langer na over een e-bike. Maar een elektrische fiets koop je niet voor twee tientjes en ik wilde eerst echt kijken of het een goed alternatief zou zijn.”

Toen zag ze via Facebook de actie van Ways2go om gratis een week lang een e-bike uit te proberen. “Ik meldde mij aan voor de actie en koos er uiteindelijk voor om een probeer e-bike bij Leensvaart Tweewielers in Heenvliet te reserveren. Dat aanmelden, reserveren en de e-bike ophalen ging makkelijk. Ik kreeg bij Leensvaart nog een goede uitleg en ze waren flexibel in wanneer ik de e-bike op kwam halen. Ik had het precies zo gepland dat ik zowel een dagdienst als een late dienst met de elektrische fiets kon doen, om zo ook te proberen hoe dat zou gaan. Ik checkte vooraf wel bij een aantal apps verschillende fietsroutes, zodat ik ook ’s avonds laat een goede route terug zou hebben.”

Op de vraag wat de uiteindelijke ervaringen van Anita waren, antwoordt ze: “Eigenlijk precies wat ik ervan verwacht had. Je hoeft je niet heel erg in te spannen en ik merkte dat ik met de fiets toch makkelijker mijn hoofd leegmaakte aan het eind van de dag dan met de auto. Natuurlijk moet je met een fiets ook goed opletten in het verkeer, maar ik had minder stress van verkeer om mij heen. Het is ook fijn dat gemeente Rotterdam goede faciliteiten heeft op het werk. Je kunt er douchen en omkleden. Dat is voor mij prettig, want ik werk in uniform.”

Na de probeerweek schafte Anita zelf een elektrische fiets aan: “Hij komt, als het goed is, deze week binnen. En dan ga ik er zeker zo vaak als mogelijk mee naar het werk. Behalve misschien als het echt heel erg slecht weer is.”

Over ons

De Verkeersonderneming is in 2008 opgericht door het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat, gemeente Rotterdam, Metropoolregio Rotterdam Den Haag en het Havenbedrijf Rotterdam, met als doel het bereikbaar houden van (haven, stad & regio) Rotterdam.