Rotterdam zet in op duurzame en slimme mobiliteit

Rotterdam wil een duurzame, energiezuinige en gezonde stad worden. Een flinke uitdaging, zeker nu de stad meer toeristen, meer bedrijven en tienduizenden nieuwe inwoners aantrekt. De behoefte aan duurzame mobiliteit neemt toe. Daarom wil Rotterdam in de nabije toekomst meer slimme mobiliteitsoplossingen inzetten.

Als gevolg van de economische voorspoed bruist, groeit en bloeit de stad in een ongekend tempo. Het toerisme neemt toe, net als het aantal nieuwe winkels en horecagelegenheden. In 2035 huisvest de stad Rotterdam ruwweg 65.000 inwoners meer dan nu.

Rotterdam – van oudsher een echte autostad – ziet een stijging in het gebruik van fietsen en openbaar vervoer. Daarnaast ontstaan nieuwe, slimme vervoersvormen en is er in toenemende mate behoefte aan flexibele en duurzame mobiliteit. “Een van de belangrijkste uitdagingen is om mobiliteit op een slimme en gezonde manier te organiseren op een wijze dat iedereen mee kan doen”, vertelt Michel Mostert, programmamanager Smart Mobility. Dat vinden wij als stad heel belangrijk. Want uiteindelijk gaat mobiliteit niet over verplaatsing van A naar B, maar over verbinden. Het is een middel om mensen naar het werk te laten gaan, naar familie, de winkel of de sportvereniging. Door het creëren van ruimte voor innovaties en experimenten met nieuwe technologieën in de stad zet Rotterdam in op slimme mobiliteitsoplossingen die groei mogelijk maken en meebewegen met het veranderende gedrag en de voorkeuren van de Rotterdammers.”

Daarom wil de stad experimenteren met deelmobiliteitsoplossingen. Naast deelfietsen verschijnen er ook steeds meer deelscooters, Biro’s en andere Light Electric Vehicles. Rotterdam wil daarom ook inzetten op het Mobility As A Service (MAAS)-concept, zodat de verschillende mobiliteitsdiensten makkelijker toegankelijk zijn en makkelijker te combineren voor verplaatsing in de stad. Ook gaat de stad experimenteren met slimme verkeerslichten, die tijdig op groen springen voor stromen (elektrische) fietsers of wegverkeer.

Lees het volledige artikel op: https://www.binnenlandsbestuur.nl/ruimte-en-milieu/kennispartners/sweco-nederland/rotterdam-gaat-voor-slim-en-gezond.9889731.lynkx 

Over ons

De Verkeersonderneming is in 2008 opgericht door het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat, gemeente Rotterdam, Metropoolregio Rotterdam Den Haag en het Havenbedrijf Rotterdam, met als doel het bereikbaar houden van (haven, stad & regio) Rotterdam.