Werken kun je overal!

8 juli 2021


“Wat we het afgelopen jaar hebben geleerd is dat als je vaak op je laptop werkt je eigenlijk overal kunt werken. Thuis, op kantoor, vanuit je vakantiehuis of in het park. Je kunt je locatie eigenlijk helemaal aanpassen aan de werkbehoefte van dat moment.” Aan het woord is Roger Demkes, directeur van De Verkeersonderneming. “Ik vind het wel teleurstellend om te constateren dat vrijwel iedereen terugvalt in het ‘oude’ normaal. Natuurlijk begrijp ik dat mensen de behoefte hebben om elkaar weer te zien, maar dat betekent toch niet dat je direct weer 40 uur per week naar kantoor moet?”

“Het feit dat de drukte op de weg weer toeneemt geeft ook aan dat je dus als De Verkeersonderneming nog meer moet doen de komende tijd om organisaties ervan te doordringen dat zij zelf aan het stuur zitten als het gaat om de terugkeer van files.” Roger gelooft in een mix van thuiswerken en een flexconcept. “De vraag staat open of je met een kantoorbaan überhaupt een vaste locatie moet hebben of dat je gebruik maakt van een flexconcept waarbij medewerkers op verschillende locaties kunnen werken. En natuurlijk is dat een zoektocht. Ik vind het zelf ook een uitdaging hoe we straks vergaderingen gaan doen waarbij de ene helft van het gezelschap online meedoet en de andere helft fysiek aanwezig is. Maar in grote lijnen is toch de conclusie dat het overall prima ging afgelopen jaar.”

„Wat we het afgelopen jaar hebben geleerd is dat als je vaak op je laptop werkt je eigenlijk overal kunt werken.”

“Ik ben zelf ook echt trots op hoe wij het als De Verkeersonderneming hebben gedaan. We zijn echt snel omgeschakeld en kunnen ons nu bijna niet meer voorstellen dat we iedere week een fysieke teamlunch deden. De digitale versie is iets dat we de komende tijd ook gaan vasthouden. Een collega van De Verkeersonderneming vulde de test op Ways2go in en mailde mij dat wij als organisatie in aanmerking komen voor een gouden ‘Waar werk jij?’ award. Dat kan natuurlijk ook bijna niet anders. Wij zijn het aan onze stand verplicht om nu voorop te lopen. Wij gaan dus ook niet meer terug naar kantoor, maar gaan na de zomer experimenteren met mengvormen en flexkantoren. Dan kunnen collega’s als ze daar behoefte aan hebben wel samenkomen op een locatie, maar die locatie hoeft dan helemaal niet op het kantoor in Rotterdam te zijn. Wij doen nu ook veel verschillende projecten. Misschien is het wel veel logischer om straks flexlocaties te kiezen die dicht bij die projecten zijn.”

„Wij zijn het aan onze stand verplicht om nu voorop te lopen.”

Is het dan allemaal een halleluja verhaal? “Nee, dat is het niet. Ook ik heb afgelopen jaar echt wel momenten gehad dat ik dacht: wat doe ik hier en ik beweeg helemaal niet meer. Een ander aandachtspunt vind ik de werk-privé balans. Die reis naar kantoor en ’s avonds weer naar huis is wel altijd echt een overgangsmoment geweest. Het behouden van de balans tussen werk en privé; daar moeten we met elkaar echt scherp op blijven.”

Vanuit de campagne Ways2go loopt nu de actie ‘Waar werk jij?’. Deze actie heeft als doel om kantoororganisaties en –medewerkers te stimuleren nu beleid te maken rond het hybride werken.

Vul de test in en kijk of jouw werkgever in aanmerking komt voor een award of juist nog wat hulp kan gebruiken bij het hybride/plaatsonafhankelijk werken!

 

 

Over ons

De Verkeersonderneming is in 2008 opgericht door het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat, gemeente Rotterdam, Metropoolregio Rotterdam Den Haag en het Havenbedrijf Rotterdam, met als doel het bereikbaar houden van (haven, stad & regio) Rotterdam.