Ontstress de patiëntenreis

Tijdens de werksessie in het IJsselland Ziekenhuis staat de vraag centraal of het “zinvol is om patiënten te ontzorgen in hun reis naar de zorginstelling? De aanwezigen beantwoorden deze vraag volmondig met “Ja!” Patiënten die naar een ziekenhuis of zorginstelling gaan, ervaren de reis naar hun behandellocatie als stressvol. Tijdens het gesprek kwam naar boven dat het in intensiteit wel te vergelijken is met de reis naar het vliegveld. De stress zorgt ervoor dat aanwijzingen bijvoorbeeld niet goed worden gelezen. Ook het zoeken naar de ov-halte of het parkeren van de auto en het betalen van het parkeergeld zijn issues. Al met al geen fijn begin van een bezoek aan een ziekenhuis waar vaak al de nodige spanning bij komt kijken. Duidelijk is dat de aanwezigen de bezoekers willen helpen de reis naar de zorg makkelijker te maken. Tegelijk wordt ook opgemerkt dat werken aan bereikbaarheid intern nog niet goed is belegd in het ziekenhuis. Wie is verantwoordelijk? En het is ook niet altijd een fijn onderwerp is om aan te werken.

Het is een belangrijk onderwerp

De aanwezigen zijn het er over eens. Ja, het is als ziekenhuis belangrijk om aandacht te besteden aan de patiëntenreis en te onderzoeken welke acties ondernomen kunnen worden om die reis te ontstressen. Opmerkingen die worden gemaakt.

  • ‘Lezen en stress is geen goede combinatie, dus borden met uitleg worden vaak niet of niet goed gelezen’
  • Parkeren (inclusief betaalsysteem), ov-bereikbaarheid (en service binnen het ov) en wayfinding van parkeerplaats/ov-halte naar behandellocatie zijn de issues. ‘Het betaalautomaat accepteert geen betaling met creditcard of pinpas. Medewerkers van het ziekenhuis geven soms eigen geld aan een patiënt voor het betalen van parkeren’
  • Mensen vinden het ook niet altijd prettig om de omgeving te vragen voor het vervoer van en naar het ziekenhuis.
  • Dialoog met andere stakeholders is vaak een issue vanwege de verschillende belangen van een ieder. Denk aan de afstemming met gemeente, parkeerexploitant en/of vervoerder.
  • Bereikbaarheid ziekenhuis kan niet alleen via een app te vinden zijn. Niet iedere patiënt kan met deze app omgaan.
  • Medewerkers (vaak academici) handelen vaak op basis van data. Goed om een onderzoek uit te voeren naar wat patiënten echt belangrijk vinden!

Wat willen we bereiken?

  • Patiënten het gevoel geven dat je het fijn vindt dat ze naar jouw ziekenhuis komen. Geef mensen het gevoel dat je ze kent en met hen meedenkt. Aandacht voor privacy van data is een gevoelig en belangrijk aandachtspunt.
  • De Verkeersonderneming gaat voor mobiliteitsgeluk, de bijdrage van mobiliteit aan het geluk van mensen. Mensen moeten kunnen deelnemen aan de samenleving door de beschikbaarheid van voldoende en betaalbare mobiliteit. In hoeverre hebben mensen geen toegang tot zorg door een te beperkte mobiliteit?
  • Binnen een ziekenhuis zijn veel zaken zeer goed georganiseerd, de reis van en naar het ziekenhuis krijgt vaak nog onvoldoende aandacht. Het urgentiebesef is er, maar het is een complexe opgave om te verbeteren. Wie is verantwoordelijk binnen de organisatie voor dit onderwerp? Eigenaarschap? ‘Mobiliteit is een ‘zucht’
  • Intern proces voor bewustwording en draagvlak op alle niveaus. Het aansluiten op een compelling event is essentieel.