Goedkoopste Tankpas van 2024: Vergelijk en bespaar op kosten

Ik bespaar op mijn brandstofkosten met de goedkoopste tankpas voor ZZP’ers en MKB’ers. In mijn zoektocht heb ik de passen ontdekt die écht het verschil maken, waardoor ik slim kan kiezen en aanzienlijk bespaar.

Radius tankpas - Fleetpass hybrid

Gratis

4.7/5

Score: 4.7

esso

Esso tankpas

Gratis

2.8/5

Score: 2,8

Belangrijkste take-aways

  • RadiusGoedkoopste tankpas
  • EssoMerkgebonden tankpas

  • Tankpassen variëren van gratis tot €12 per maand en bieden voordelen zoals geconsolideerde facturatie en diensten zoals mobiel parkeren en carwash, die de administratie voor zakelijke rijders vereenvoudigen.

  • Universele tankpassen, zoals die van Radius Fuel Solutions, worden bijna overal geaccepteerd en enkele bieden apps om brandstofprijzen te vergelijken, terwijl merkgebonden tankpassen, zoals de Esso tankpas, beperkt zijn tot specifieke tankstations maar vaak goedkoper zijn en kortingen bieden.

  • Een tankpas kan naast brandstof ook gebruikt worden voor additionele diensten zoals parkeren en carwash, en de BTW op deze uitgaven is terug te vorderen, wat leidt tot een vereenvoudigde administratie en potentiële kostenbesparingen.

De voordeligste tankpas voor ZZP'ers en MKB

De zoektocht naar de perfecte tankpas kan behoorlijk complex zijn. Ik heb gemerkt dat er een breed scala aan aanbieders is, elk met hun eigen kostenstructuur en voorwaarden. Ik heb tankpassen gezien die variëren van gratis tot ongeveer €12,00 per maand, en soms komen daar nog een borg of initiële kosten bij.

Toch is mijn ervaring dat de voordelen opwegen tegen de kosten. Dankzij een tankpas ontvang ik één overzichtelijke factuur voor al mijn brandstofkosten en extra diensten zoals mobiel parkeren en carwash, waardoor mijn administratie een stuk eenvoudiger wordt.

Ik heb bijvoorbeeld gekeken naar de tankpassen van Radius Fuel Solutions en Esso. Beide bieden interessante mogelijkheden voor ons zzp’ers en mkb’ers, elk met hun eigen specifieke voordelen.

Radius Fuel Solutions: betaalbaar en flexibel

radius-fuel-solutions

Radius Fuel Solutions biedt momenteel de beste tankpas voor algemeen gebruik in Nederland. In tegenstelling tot andere tankpassen, zoals de movemove tankpas, is Radius gratis. En laten we niet vergeten, de Radius tankpas wordt geaccepteerd bij 99% van de tankstations in Nederland. Dat betekent dat je bijna overal in het land kunt tanken zonder je zorgen te maken of je pas wel wordt geaccepteerd. Dat is pas gemak!

En als je je afvraagt waar het hoofdkantoor van Radius Fuel Solutions is gevestigd, dat is in Breda, Nederland. Mocht je vragen of opmerkingen hebben, dan kun je ze bellen op +31 (0) 76 561 44 73.

Esso: gratis maar beperkt

esso

Aan de andere kant is er de Esso tankpas. Hoewel deze pas een gratis tankpas is en korting biedt op brandstofaankopen bij Esso stations, is het gebruik ervan beperkt tot Esso tankstations en biedt de pas geen extra diensten zoals parkeren en carwash bij onbemande tankstations.

Echter, het aanvraagproces voor de Esso tankpas is eenvoudig en online te voltooien, wat zorgt voor een versimpelde administratie en belastingaftrek. Dus als je voornamelijk bij Esso tankt, kan deze pas een goede optie zijn.

Universele versus merkgebonden tankpassen

Naast de bovengenoemde aanbieders zijn er nog andere soorten tankpassen, namelijk universele en merkgebonden tankpassen. Een merkgebonden tankpas kan alleen worden gebruikt bij tankstations van het specifieke merk, terwijl een universele tankpas geaccepteerd wordt bij een breed scala van tankstations. Elk heeft zijn eigen voor- en nadelen.

Voordelen van een universele tankpas

Het grote voordeel van een universele tankpas is de vrijheid om te tanken waar je maar wilt. Deze passen worden geaccepteerd bij alle tankstations in Nederland, wat betekent dat je niet gebonden bent aan één specifiek merk. Dit is vooral handig als je veel onderweg bent en niet altijd bij je favoriete merk kunt tanken.

Bovendien bieden sommige universele tankpassen ook een app die gebruikers in staat stelt om brandstofprijzen bij verschillende stations te vergelijken. Dit kan leiden tot aanzienlijke besparingen, vooral als je veel kilometers maakt.

Voordelen van een merkgebonden tankpas

Aan de andere kant hebben merkgebonden tankpassen, zoals de betaalbare tankpas van BP, vaak lagere maandelijkse kosten. Bijvoorbeeld, de BP tankpas kost slechts 0,75 eurocent per maand. Bovendien bieden deze passen vaak kortingen op brandstof, gebaseerd op de adviesprijs van de oliemaatschappij, en kunnen ze onderdeel zijn van loyaliteitsprogramma’s.

Er is echter een beperking. Tanken met een merkgebonden tankpas is beperkt tot specifieke tankstations van het merk, wat de keuzevrijheid beperkt. Maar als je voornamelijk bij één merk tankt, kan dit een goede optie zijn.

Naast het tanken bieden sommige tankpassen ook aanvullende diensten. Denk bijvoorbeeld aan parkeren, wassen of het gebruik van het openbaar vervoer. Dit kan het beheer van je uitgaven aanzienlijk vereenvoudigen, omdat alles wordt verzameld op één factuur.

Parkeerdiensten

Parkeren kan een gedoe zijn, vooral als je in de stad werkt. Met een tankpas kun je gemakkelijk betalen voor parkeren, zowel op straat als in parkeergarages. Bepaalde passen werken bijvoorbeeld samen met apps zoals Yellowbrick, waardoor je gemakkelijk kunt betalen voor parkeren door heel Nederland.

Alle kosten worden dan verzameld op de maandelijkse btw factuur, wat bijdraagt aan een overzichtelijke administratie en een overzichtelijke factuur.

Carwash en onderhoud

Het is niet alleen brandstof en parkeren; sommige tankpassen, zoals de anwb tankpas, bieden ook diensten voor carwash en onderhoud. Met een tankpas kun je bijvoorbeeld terecht bij meer dan 1.100 wasstraten in Nederland. De kosten voor carwash zijn inzichtelijk op facturen, rapportages en in de app van de tankpas aanbieder.

Aanvragen en gebruik van een tankpas

tankpas aanvragen

Het aanvragen van een zakelijke tankpas is eenvoudiger dan je denkt. Het tankpas aanvragen kan gemakkelijk online worden gedaan via de website van de aanbieder. Wanneer je een tankpas aanschaft, wordt deze binnen enkele dagen bezorgd en kan deze direct worden geactiveerd en gebruikt. Bij sommige aanbieders, zoals MKB Brandstof, kan bij de aanvraag van een tankpas een borg vereist zijn vanwege een ruimere bestedingslimiet. Zodra je de tankpas gebruikt, profiteer je van de vele voordelen die het biedt.

Een tankpas aanvragen doe je zo:

Stap 1 – aanvraagformulier

Ga naar de Radius website en vul het aanvraagformulier in, binnen 5 minuten ben je al klaar.

tankpas aanvragen

Houdt de volgende gegevens bij de hand:

  • KvK nummer

  • Kenteken(s) voertuig(en)

  • BTW nummer

  • Details van je bank

Stap 2 – verzenden en reactie

Verzend het aanvraagformulier en wacht op reactie. Meestal krijg je op werkdagen binnen 24 uur reactie.

tankpas aanvraag verzenden

Stap 3 – Onboarding

Klaar! Radius neemt contact met je op voor het onboardingsproces wanneer het jou uitkomt en je zal de tankkaart spoedig ontvangen.

Elektrische auto's en laadpassen

Elektrische auto’s zijn de toekomst, en daarom bieden veel tankpas aanbieders nu ook laaddiensten aan. Laadpassen zijn vergelijkbaar met tankpassen, maar in plaats van brandstof, worden ze gebruikt om elektrische auto’s op te laden.

De kosten van een laadpas variëren afhankelijk van de aanbieder. Eneco eMobility’s laadpas kost bijvoorbeeld €83,40 per 200 kWh en biedt toegang tot meer dan 300.000 laadpunten in Nederland en België. Aan de andere kant kost de laadpas van MKB Brandstof €85,61 per 200 kWh en brengt alle kosten samen in één maandelijkse factuur, wat ideaal is voor bedrijven.

Tips voor het kiezen van de juiste tankpas

tankpas kiezen

Het kiezen van de juiste tankpas was voor mij een kwestie van mijn specifieke behoeften en voorkeuren afwegen. Ik heb de dekking, kosten en voorwaarden van verschillende passen zorgvuldig overwogen.

Mijn keuze tussen een universele en een merkgebonden pas had ook een grote invloed op mijn beslissing.

Mijn ervaring met tankpas voordelen en belastingaftrek

Ik vind een tankpas bijzonder handig voor het betalen van brandstof en andere diensten, en ik profiteer ook van de financiële voordelen. Alle tankbonnen zijn direct geregistreerd en de maandelijkse verzamelfactuur is overzichtelijk, wat mijn administratie aanzienlijk vereenvoudigt. Daarnaast kan ik de BTW op tankbeurten, carwash, onderhoud en parkeren terugvorderen, wat voor mij aanzienlijke besparingen oplevert.

Mijn alternatieven voor goedkope tankpassen

Hoewel ik de vele voordelen van tankpassen erken, heb ik ontdekt dat er ook andere manieren zijn om te besparen op brandstofkosten. Door bijvoorbeeld tankstations langs de snelweg te vermijden, heb ik flink kunnen besparen op mijn brandstofkosten.

Een andere strategie die ik heb toegepast, is het combineren van ritten en het plannen van efficiënte routes om mijn brandstofverbruik en de kosten te verminderen.

Mijn conclusie

Vanuit mijn ervaring kan ik zeggen dat een tankpas een slimme keuze is voor ZZP’ers, MKB-bedrijven en elke ondernemer die vaak op de weg te vinden is. Het brengt gemak, kostenbesparing en een gestroomlijnde administratie met zich mee. Of ik nu de voorkeur geef aan een universele tankpas, een merkgebonden pas, of zelfs een laadpas voor mijn elektrische voertuig, ik heb altijd een optie gevonden die aansluit bij mijn zakelijke behoeften.